Sindicatele avertizeaza: modificarea OUG 132/2020 transforma salariatii in marionete

program de munca flexibilmodel kurzarbeitlocuri de munca program flexibilmodificari oug 132/2020
Sindicatele avertizeaza: modificarea OUG 132/2020 transforma salariatii in marionete
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reprezentantii Blocului National Sindical (BNS) si-au exprimat ingrijorarea cu privire la recent anuntatele modificari privind munca flexibila si atrag atentia ca salariatii vor deveni astfel marionete la dispozitia angajatorilor, fara a le mai fi protejate interesele. 
 
Acest avertisment vine in contextul in care ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat ca doreste modificarea OUG 132/2020 prin extinderea pe perioada nedeterminata a masurii, prin includerea posibilitatii ca angajatorul sa anunte salariatul de pe o zi pe alta daca il va chema la munca ziua urmatoare si prin acordarea catre angajator a dreptului de a reduce programul de lucru al salariatului cu pana la 80% din programul zilnic, saptamanal sau lunar.
 
"Prin aceste propuneri doamna ministru Turcan submineaza chiar ratiunea de a fi a OUG 132/2020, asa cum este aceasta descrisa chiar in preambulul ordonantei. In textul ordonantei se mentioneaza - "avand in vedere instituirea starii de urgenta, a starii de alerta sau a altei situatii exceptionale care produce efecte negative asupra raporturilor de munca, se impune necesitatea reglementarii unor masuri atat pentru protejarea si sprijinirea angajatorilor, cat si pentru asigurarea unui nivel de protectie adecvata angajatilor". Ordonanta vorbeste de protejarea ambelor parti ale unui raport de munca, angajator si angajat, in contextul limitarilor activitatii socioeconomice ca efect al pandemiei. Modificarea propusa de doamna ministru sterge din acest instrument interesele angajatilor, atat sub aspectul protectiei sanatatii si sigurantei acestora, cat si din punct de vedere al sprijinirii mijloacelor de subzistenta pentru acestia. Pentru doamna ministru interesele salariatilor in aceasta ecuatie pur si simplu nu conteaza, pentru ca altfel nu intelegem de ce asigura cadrul legislativ necesar pentru a-i transforma in “marionete” la dispozitia permanenta a angajatorilor", se arata in comunicatul BNS citat de Agerpres.
 
De asemenea, reprezentantii BNS considera ca aceste modificari inseamna consecinte negative pentru angajati. 
 
"Doamna ministru ne comunica in fapt modul in care intentioneaza sa sprijine angajatorii. Ce nu spune public doamna Turcan in declaratiile sale este despre cei care vor suporta costurile acestei masuri. Avem noi insa raspuns la aceasta posibila intrebare. Exista certitudinea ca aplicand masurile asumate de doamna Turcan, mediul de afaceri nu va suporta niciun cost si nici un risc, o spune chiar doamna ministru (...) Mai raman in ecuatie doua entitati care cu siguranta vor suporta costul acestei masuri: cu certitudine salariatul care se va vedea cu salariul diminuat intr-o proportie mai mare decat in prezent (in prezent primea un salariu ce nu putea fi mai mic de 85% din salariul din contractul de munca, dupa introducerea modificarilor propuse salariul angajatului va putea fi diminuat pana la 80% din salariul prevazut in contractul de munca); populatia in general si in special generatiile urmatoare, avand in vedere ca finantarea acestei masuri se asigura din imprumuturi, accelerand ritmul de crestere a datoriei publice", se arata in comunicatul BNS.
 
In plus, BNS a atras atentia asupra faptului ca munca flexibila dupa modelul Kurzarbeit aplicat in Germania de zeci de ani este sustinut financiar inclusiv de mediul de afaceri:
 
"Locurile de munca nu sunt de fapt protejate, sunt finantate doar temporar de la buget, in fapt suportate de intreaga societate in ansamblu. Ii comunicam doamnei ministru Turcan, cu toate ca ar fi trebuit sa stie acest lucru inca de anul trecut, din timpul dezbaterilor pe OUG 132, ca acest concept de Kurzarbeit care se aplica in Germania de zeci de ani este sustinut financiar de mediul de afaceri (prin suportarea unei parti consistente din contributiile de asigurari sociale), asa ca daca tot vrea sa permanentizeze acest mecanism ar trebui sa propuna si o contributie pe care intreg mediul de afaceri sa o suporte pe perioada nedeterminata", se precizeaza in comunicatul BNS.
 
Blocul National Sindical cere organizatiilor sindicale sa se pregateasca de actiuni de protest, ca reactie la viteza cu care ministrul Muncii intentioneaza sa modifice legislatia privind munca flexibila.
 
"Pana una-alta, aceste masuri ce vizeaza modificarile Codului Muncii, ar fi trebuit sa fie discutate in cadrul mecanismului de dialog tripartit care implica si reprezentantii lucratorilor (...). Graba suspecta a doamnei ministru ne obliga sa facem apel la toate organizatiile sindicale, indiferent de domeniul de activitate in care-si desfasoara activitatea, sa se pregateasca de actiuni de protest. Mai mult, din punctul nostru de vedere declaratiile doamnei ministru reprezinta un derapaj grav in functionarea dialogului social, in conditiile in care in fiecare an din ultimii 3 Comisia Europeana cere Romaniei sa imbunatateasca situatia dialogului social. Tocmai de aceea vom sesiza Confederatia Europeana a Sindicatelor dar si institutiile europene cu privire la acest comportament abuziv”, a transmis BNS. 
 
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat joi ca va trimite Parlamentului mai multe amendamente care sa flexibilizeze masura privind reducerea timpului de lucru, prevazuta prin OUG 132/2020 si ca doreste dezbaterea acestora in procedura de urgenta. 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program de munca flexibilmodel kurzarbeitlocuri de munca program flexibilmodificari oug 132/2020

Data aparitiei: 08 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sindicatele avertizeaza: modificarea OUG 132/2020 transforma salariatii in marionete Nota: 3.91 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]