Reprezentantii Blocului National Sindical (BNS) si-au exprimat ingrijorarea cu privire la
recent anuntatele modificari privind munca flexibila si atrag atentia ca salariatii vor deveni astfel marionete la dispozitia angajatorilor, fara a le mai fi protejate interesele.
Acest avertisment vine in contextul in care ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat ca doreste modificarea OUG 132/2020 prin extinderea pe perioada nedeterminata a masurii, prin includerea posibilitatii ca angajatorul sa anunte salariatul de pe o zi pe alta daca il va chema la munca ziua urmatoare si prin acordarea catre angajator a dreptului de a reduce programul de lucru al salariatului cu pana la 80% din programul zilnic, saptamanal sau lunar.
"Prin aceste propuneri doamna ministru Turcan submineaza chiar ratiunea de a fi a OUG 132/2020, asa cum este aceasta descrisa chiar in preambulul ordonantei. In textul ordonantei se mentioneaza - "avand in vedere instituirea starii de urgenta, a starii de alerta sau a altei situatii exceptionale care produce efecte negative asupra raporturilor de munca, se impune necesitatea reglementarii unor masuri atat pentru protejarea si sprijinirea angajatorilor, cat si pentru asigurarea unui nivel de protectie adecvata angajatilor". Ordonanta vorbeste de protejarea ambelor parti ale unui raport de munca, angajator si angajat, in contextul limitarilor activitatii socioeconomice ca efect al pandemiei. Modificarea propusa de doamna ministru sterge din acest instrument interesele angajatilor, atat sub aspectul protectiei sanatatii si sigurantei acestora, cat si din punct de vedere al sprijinirii mijloacelor de subzistenta pentru acestia. Pentru doamna ministru interesele salariatilor in aceasta ecuatie pur si simplu nu conteaza, pentru ca altfel nu intelegem de ce asigura cadrul legislativ necesar pentru a-i transforma in “marionete” la dispozitia permanenta a angajatorilor", se arata in comunicatul BNS citat de Agerpres.
De asemenea, reprezentantii BNS considera ca aceste modificari inseamna consecinte negative pentru angajati.
"Doamna ministru ne comunica in fapt modul in care intentioneaza sa sprijine angajatorii. Ce nu spune public doamna Turcan in declaratiile sale este despre cei care vor suporta costurile acestei masuri. Avem noi insa raspuns la aceasta posibila intrebare. Exista certitudinea ca aplicand masurile asumate de doamna Turcan, mediul de afaceri nu va suporta niciun cost si nici un risc, o spune chiar doamna ministru (...) Mai raman in ecuatie doua entitati care cu siguranta vor suporta costul acestei masuri: cu certitudine salariatul care se va vedea cu salariul diminuat intr-o proportie mai mare decat in prezent (in prezent primea un salariu ce nu putea fi mai mic de 85% din salariul din contractul de munca, dupa introducerea modificarilor propuse salariul angajatului va putea fi diminuat pana la 80% din salariul prevazut in contractul de munca); populatia in general si in special generatiile urmatoare, avand in vedere ca finantarea acestei masuri se asigura din imprumuturi, accelerand ritmul de crestere a datoriei publice", se arata in comunicatul BNS.
In plus, BNS a atras atentia asupra faptului ca munca flexibila dupa modelul Kurzarbeit aplicat in Germania de zeci de ani este sustinut financiar inclusiv de mediul de afaceri:
"Locurile de munca nu sunt de fapt protejate, sunt finantate doar temporar de la buget, in fapt suportate de intreaga societate in ansamblu. Ii comunicam doamnei ministru Turcan, cu toate ca ar fi trebuit sa stie acest lucru inca de anul trecut, din timpul dezbaterilor pe OUG 132, ca acest concept de Kurzarbeit care se aplica in Germania de zeci de ani este sustinut financiar de mediul de afaceri (prin suportarea unei parti consistente din contributiile de asigurari sociale), asa ca daca tot vrea sa permanentizeze acest mecanism ar trebui sa propuna si o contributie pe care intreg mediul de afaceri sa o suporte pe perioada nedeterminata", se precizeaza in comunicatul BNS.
Blocul National Sindical cere organizatiilor sindicale sa se pregateasca de actiuni de protest, ca reactie la viteza cu care ministrul Muncii intentioneaza sa modifice legislatia privind munca flexibila.
"Pana una-alta, aceste masuri ce vizeaza modificarile Codului Muncii, ar fi trebuit sa fie discutate in cadrul mecanismului de dialog tripartit care implica si reprezentantii lucratorilor (...). Graba suspecta a doamnei ministru ne obliga sa facem apel la toate organizatiile sindicale, indiferent de domeniul de activitate in care-si desfasoara activitatea, sa se pregateasca de actiuni de protest. Mai mult, din punctul nostru de vedere declaratiile doamnei ministru reprezinta un derapaj grav in functionarea dialogului social, in conditiile in care in fiecare an din ultimii 3 Comisia Europeana cere Romaniei sa imbunatateasca situatia dialogului social. Tocmai de aceea vom sesiza Confederatia Europeana a Sindicatelor dar si institutiile europene cu privire la acest comportament abuziv”, a transmis BNS.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat joi ca va trimite Parlamentului
mai multe amendamente care sa flexibilizeze masura privind reducerea timpului de lucru, prevazuta prin OUG 132/2020 si ca doreste dezbaterea acestora in procedura de urgenta.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<