Incalcarea drepturilor lucratorilor este in general o caracteristica a tarilor sarace sau a celor cu un sistem democratic deficitar, potrivit unui comunicat al Blocului National Sindical (BNS).
Asa se face ca in Romania au fost identificate 20 de incalcari ale drepturilor fundamentale ale lucratorilor, cele mai multe in numar de 14, provin din prevederi legislative si 4 din practica.
BNS precizeaza ca diferenta intre Romania si restul statelor europene devine si mai vizibila daca avem in vedere situatia incalcarilor ca efect al legii.
Ce se mai precizeaza in comunicatul BNS:
"O astfel de pozitionare spune mult despre gradul de dezvoltare a Romaniei dar si despre respectul pe care clasa politica, indiferent de culoare, il are pentru forta de munca. In general drepturile lucratorilor sunt incalcate in tarile sarace sau cu un model de democratie deficitar. O astfel abordare creeaza presiune asupra competitivitatii statelor dezvoltate, acestea avand in general standarde de munca la un nivel foarte ridicat. Reactia statelor dezvoltate este vizibila azi in cadrul dezbaterilor despre viitorul Uniunii Europene. Sigur, pe termen scurt incalcarea acestor drepturi inseamna costuri mai mici pentru angajatori si o mai facila abordare a fortei de munca pentru politicieni. Lipsa de sustenabilitate in cresterea economica, cu o accentuare a distribuirii inegale a cresterii economice, lipsa de predictibilitate sau capacitate redusa de a face fata socurilor sunt doar cateva din elementele cu care platim. Daca dorim sa fim parte a Europei atunci trebuie sa invatam sa ne respectam angajamentele internationale."
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Date fiind circumstantele prezentate mai sus, BNS solicita Guvernului si Parlamentului sa procedeze in regim de urgenta la initierea unor consultari pentru modificarea legislatiei dialogului social in concordanta cu prevederile celor doua conventii ale Organizatia Internationala a Muncii (OIM), informeaza Agerpres.
OIM urmareste relatia dintre standardele internationale de munca, investitiile straine si comertul international. Au fost vizate doua categorii de drepturi considerate fundamentale — dreptul la libera asociere si dreptul la negocieri colective.