Stabilirea salariului initial
Valoarea minima a intervalului de salarizare este acea valoare care asigura recompensarea unui angajat ale carui studii, cunostinte si experienta indica faptul ca are capacitatea de a indeplini atributiile postului la un nivel satisfacator, primind un volum de instruire normal.
Cand o persoana este angajata pentru a fi introdusa intr-un program intens de instruire, salariul de pornire poate fi mai redus, de pilda 75% din salariul normal, in conditiile in care depaseste insa nivelul minim al intervalului de salarizare in care se incadreaza.
Un candidat cu experienta suficient de bogata pentru a asigura o performanta peste medie cu o instruire minima poate debuta cu un salariu cu 5% mai mare decat salariul normal de pornire, fara a depasi intervalul de salarizare.
Stabiliti criterii clare care sa reglementeze acordarea si controlul salariilor de pornire pentru a preveni discriminarea, favoritismul si incalcarea structurii existente.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
40 Modele de Regulament Intern
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Modalitati de crestere a salariului
In cariera unui angajat, cele mai des intalnite situatii in care acesta poate beneficia de o marire a salariului sunt urmatoarele:
● crestere generala, aplicabila tuturor angajatilor; cuantumul ei este de obicei precizat in cadrul contractelor colective de munca si are in vedere ajustari legate de inflatie, indexari;
● crestere individuala;
● cresteri de merit, prin care se coreleaza salariile cu performantele obtinute.
Revedeti cel putin o data pe an salariile angajatilor. Discutati cu fiecare pe baza evaluarii performantelor acestora. Nu este o intalnire prea placuta pentru dvs., dar consolati-va: este o singura data pe an.
Evaluarea performantelor si cresterile salariale proiectate trebuie sa aiba loc la intervale precise si logice: sfarsitul perioadei de proba reprezinta o astfel de ocazie pentru prima evaluare a performantei; apoi, la implinirea inca unui an de vechime, la incheierea unor proiecte de anvergura sau a unor cursuri de instruire etc.
Atentie! Nu acordati cresteri de salariu retroactive!