Noi masuri de protectie a persoanelor vulnerabile din centre

masuri centre asistenta socialaangaja?i centre sociale vaccinare covid
Noi masuri de protectie a persoanelor vulnerabile din centre
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
 
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care introduce noi masuri in vederea protejarii persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane varstnice, copii si adulti cu dizabilitati), avand in vedere cresterea constanta a ratei de infectare cu Covid – 19 din ultima perioada.
 
Potrivit unui comunicat publicat recent de Ministerul Muncii, proiectul de act normativ va intra in procedura de avizare si prevede urmatoarele masuri:
 
- Autoritatile administratiei publice locale si furnizorii de servicii sociale publici si privati vor fi obligati sa solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testarii, fie confirmarea faptului ca au avut boala. Neprezentarea dovezilor mentionate va duce la interzicerea accesului in centrele de servicii sociale sau interzicerea desfasurarii activitatilor care presupun contactul cu beneficiarii.
 
- Angajatii care refuza vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodica, dar vor suporta costurile aferente testarii. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testarii se suporta de directiile de sanatate publica judetene.
 
- Nerespectarea acestor prevederi reprezinta contraventie.
 
”La inceputul lunii august am semnat Ordinul nr. 665/2021 pentru a ma asigura ca angajatii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si angajatii centrelor rezidentiale destinate altor categorii vulnerabile, care in starea de urgenta au fost izolati la locul de munca pentru a-i proteja pe cei de care au grija, vor primi stimulentul de risc in cuantum brut de 2.500 de lei. Pentru ca nimeni nu isi doreste sa ne intoarcem la masuri mai severe, trebuie sa fim constienti ca acum avem o masura de preventie, vaccinarea, pe care avem datoria sa o utilizam pentru a salva vieti”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, conform comunicatului oficial.
 
In perioada starii de urgenta s-au inregistrat cifre semnificative de infectare si deces cauzate de Covid-19, atat in randul personalului – 3.657 de angajati infectati si 6 decedati, dar si al beneficiarilor de asistenta sociala -  10.154 de beneficiari infectati si 917 decedati.
 
Pe de alta parte, din cei aproximativ 45.000 de angajati din centrele sociale, doar 10.000 s-au vaccinat, a transmis Ministerul Muncii prin comunicatul amintit.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii si Legea dialogului social 2023


NOU: Codul muncii si Legea dialogului social 2023 in  format tiparit!

Prevederile Codului muncii au fost modificate prin acte normative recente, cum ar fi Legea nr. 283/2022, care a introdus schimbari privind contractul individual de munca, regulamentul intern sau timpul de munca, precum si o serie de noi drepturi ale salariatului

La fel, Legea nr. 367/2022 a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii schimba multe lucruri din vechea legislatie si vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
masuri centre asistenta socialaangaja?i centre sociale vaccinare covid

Data aparitiei: 09 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noi masuri de protectie a persoanelor vulnerabile din centre Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Societate cooperativa. Conventie de munca. CIMIntrebare: Societatea Cooperativa Mestesugareasca X, are in totalitate 12 angajati: Un nr de 11 angajati au contract individual de munca (CIM) si 1 angajat are conventie individuala de munca (CIV specifica cooperatiei) Angajatul cu CIV are functia de administrator dar este si unul din cei 5 asociati aii Societatii Cooperative Mestesugaresti X Intrebare: Poate angajatul sa ramana asociat la SCM X dar sa treaca de la la CIV la CIM cu transmitere in Revisal? Cum trebuie procedat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu fara plata dupa CCCIntrebare: Avem o salariata care are contractul de munca suspendat pentru Concediu crestere si ingrijire copil pana la varsta de 2 ani - pentru al 2-lea copil, suspendare care expira la data de 07.07.2023. Salariata ne anunta ca ar fi insarcinata cu al 3 -lea copil si ne intreba daca putem sa o trecem in concediu fara salariu pana la data cand va naste copilul al 3 lea? Mentionam ca NU a prezentat pana in prezent un document de la medicul de familie ca ar fi insarcinata. Va rugam sa ne spuneti, cum ar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]