Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a elaborat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care introduce noi masuri in vederea protejarii persoanelor vulnerabile din centrele sociale (persoane varstnice, copii si adulti cu dizabilitati), avand in vedere cresterea constanta a ratei de infectare cu Covid – 19 din ultima perioada.
Potrivit unui comunicat publicat recent de Ministerul Muncii, proiectul de act normativ va intra in procedura de avizare si prevede urmatoarele masuri:
- Autoritatile administratiei publice locale si furnizorii de servicii sociale publici si privati vor fi obligati sa solicite personalului care are contact cu persoanele beneficiare, fie dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testarii, fie confirmarea faptului ca au avut boala. Neprezentarea dovezilor mentionate va duce la interzicerea accesului in centrele de servicii sociale sau interzicerea desfasurarii activitatilor care presupun contactul cu beneficiarii.
- Angajatii care refuza vaccinarea vor putea opta pentru testarea periodica, dar vor suporta costurile aferente testarii. Pentru persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale, costul aferent testarii se suporta de directiile de sanatate publica judetene.
- Nerespectarea acestor prevederi reprezinta contraventie.
”La inceputul lunii august am semnat Ordinul nr. 665/2021 pentru a ma asigura ca angajatii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si angajatii centrelor rezidentiale destinate altor categorii vulnerabile, care in starea de urgenta au fost izolati la locul de munca pentru a-i proteja pe cei de care au grija, vor primi stimulentul de risc in cuantum brut de 2.500 de lei. Pentru ca nimeni nu isi doreste sa ne intoarcem la masuri mai severe, trebuie sa fim constienti ca acum avem o masura de preventie, vaccinarea, pe care avem datoria sa o utilizam pentru a salva vieti”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, conform comunicatului oficial.
In perioada starii de urgenta s-au inregistrat cifre semnificative de infectare si deces cauzate de Covid-19, atat in randul personalului – 3.657 de angajati infectati si 6 decedati, dar si al beneficiarilor de asistenta sociala - 10.154 de beneficiari infectati si 917 decedati.
Pe de alta parte, din cei aproximativ 45.000 de angajati din centrele sociale, doar 10.000 s-au vaccinat, a transmis Ministerul Muncii prin comunicatul amintit.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<