Conditiile concedierii colective

concediereconditii concediere colectivaO.U.G. 98/1999
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 14.07.2008 - Gabriela Chirazof

Citeam de dimineata un articol avand la baza un studiu al unei firme de consultanta care prognoza concedierea a foarte multi specialisti in resurse umane pana la sfarsitul acestui an pe fondul crizei economice de pe pietele occidentale. Firesc, gandul mi-a zburat spre reglementarea concedierii colective din legislatia romana.

Concedierea colectiva este reglementata la ora actuala de dispozitiile Codului muncii, cele ale O.U.G. nr. 98/1999 privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective si ale Legii 85/2006 privind procedura insolventei.

In ceea ce priveste aplicarea si actualitatea O.U.G. nr. 98/1999, in doctrina au fost emise diferite opinii in legatura cu aceasta, cea care este primita la ora actuala de mare parte a specialistilor in domeniu fiind aceea ca ordonanta a ramas in vigoare, reprezentand alaturi de dispozitiile din Codul muncii dreptul comun in materia concedierii colective si fiind aplicabile in masura in care nu contravin prevederilor Codului muncii.

Codul muncii defineste in art. 68 alin. (1) concedierea colectiva drept concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;


c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.”

La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri. Este o prevedere introdusa prin O.U.G. nr. 55/2006 si preluata din legislatia europeana care include in sfera concedierii colective si incetarile contractelor individuale de munca din initiativa angajatorului. De exemplu, pentru a ne situa in zona concedierii colective in cazul unui angajator care are incadrati 50 de salariati, trebuie indeplinita conditia concedierii a cel putin 10 salariati in termen de 30 de zile. Pentru a vorbi de concediere colectiva, pe langa existenta a 5 salariati concediati potrivit art. 68 alin. (1) din Codul muncii, este suficienta incetarea din initiativa angajatorului, din motive fara legatura cu persoana salariatului, a contractelor de munca a 5 salariati.

Este importanta in aceasta materie cui apartine initiativa incetarii contractului individual de munca. De exemplu, incetarea prin acordul partilor in urma initiativei angajatorului poate fi luata in calculul numarului minim de salariati in cazul carora putem vorbi de o concediere colectiva, pe cand incetarea prin acordul partilor din initiativa salariatului, nu poate intra in acest calcul.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereconditii concediere colectivaO.U.G. 98/1999

Data aparitiei: 14 Iulie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Conditiile concedierii colective Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]