Editorial, 14.07.2008 - Gabriela Chirazof
Citeam de dimineata un articol avand la baza un studiu al unei firme de consultanta care prognoza concedierea a foarte multi specialisti in resurse umane pana la sfarsitul acestui an pe fondul crizei economice de pe pietele occidentale. Firesc, gandul mi-a zburat spre reglementarea concedierii colective din legislatia romana.
Concedierea colectiva este reglementata la ora actuala de dispozitiile Codului muncii, cele ale O.U.G. nr. 98/1999 privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte individuale de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective si ale Legii 85/2006 privind procedura insolventei.
In ceea ce priveste aplicarea si actualitatea O.U.G. nr. 98/1999, in doctrina au fost emise diferite opinii in legatura cu aceasta, cea care este primita la ora actuala de mare parte a specialistilor in domeniu fiind aceea ca ordonanta a ramas in vigoare, reprezentand alaturi de dispozitiile din Codul muncii dreptul comun in materia concedierii colective si fiind aplicabile in masura in care nu contravin prevederilor Codului muncii.
Codul muncii defineste in art. 68 alin. (1) concedierea colectiva drept concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
250 Modele Fise de Post
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.”
La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri. Este o prevedere introdusa prin O.U.G. nr. 55/2006 si preluata din legislatia europeana care include in sfera concedierii colective si incetarile contractelor individuale de munca din initiativa angajatorului. De exemplu, pentru a ne situa in zona concedierii colective in cazul unui angajator care are incadrati 50 de salariati, trebuie indeplinita conditia concedierii a cel putin 10 salariati in termen de 30 de zile. Pentru a vorbi de concediere colectiva, pe langa existenta a 5 salariati concediati potrivit art. 68 alin. (1) din Codul muncii, este suficienta incetarea din initiativa angajatorului, din motive fara legatura cu persoana salariatului, a contractelor de munca a 5 salariati.
Este importanta in aceasta materie cui apartine initiativa incetarii contractului individual de munca. De exemplu, incetarea prin acordul partilor in urma initiativei angajatorului poate fi luata in calculul numarului minim de salariati in cazul carora putem vorbi de o concediere colectiva, pe cand incetarea prin acordul partilor din initiativa salariatului, nu poate intra in acest calcul.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________