Concedierile individuale succesive sunt concedieri colective?

22 Ianuarie 2013
22 Ianuarie 2013
concedierile individualeconcedieri colectiveCodul munciiconcedierea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili astazi in ce masura poate o unitate sa execute concedieri individuale succesive (29 salariati pe luna) si daca, in situatia in care se doreste concedierea colectiva (30 de salariati), la stabilirea numarului efectiv de salariati se va lua in calcul numarul salariatilor concediati individual.

Solutia consultantului:

Potrivit dispozitiilor art. 68 din Codul muncii concedierea colectiva presupune concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:

a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;

b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;

c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.


La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Astfel, concedierea din luna martie trebuie sa fie dupa mai mult de 30 de zile calendaristice de la incetarea contractelor de munca ale salariatilor concediati in luna februarie. Prin urmare, daca incetarea contractelor de munca ale salariatilor concediati individual in luna februarie are loc, de exemplu la data de 15 februarie, incetarea contractelor de munca ale salariatilor concediati in luna martie trebuie sa aiba loc dupa data de 19 martie pentru a fi respectate dispozitiile art. 68 din Codul muncii.

In conditiile in care intre cele doua concedieri trec mai mult de 30 de zile calendaristice iar numarul salariatilor concediati este sub numarul/procentul precizat la art. 68 din Codul muncii , concedierea poate fi calificata ca fiind individuala.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]