Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari si a membrilor comitetului executiv. Cum se impoziteaza

Isabela Alexe
Isabela Alexe
05 Februarie 2018
05 Februarie 2018
Isabela Alexe
Isabela Alexe
remuneratie presedinte asociatie de proprietariasociatie de proprietariimpozit pe venit 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Remuneratiile acordate in baza contractului de mandat presedintelui si membrilor comitetului executiv se vor face respectand legea privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.


Impozitul pe venit si salariul presedintelui asociatiei

Incepem prin a preciza ca, in baza art. 76 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si remuneratiei primite de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, in baza contractului de mandat, potrivit Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aceasta fiind considerata asimilata salariilor.

Conform art. 32 alin. (1) din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, presedintii acestora sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.

...mai multe despre remuneratiilor acestora poti afla in Ghid practic Salarizare >>>


Prevederile art. 76 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica presedintelui asociatiei de proprietari si membrilor comitetului executiv remunerati pe baza de contract de mandat.

Remuneratia presedintelui si a membrilor comitetului executiv ai asociatiei de proprietari se impoziteaza conform art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, aceasta constituind venit din afara functiei de baza.

Pentru a determina venitul impozabil si impozitul lunar se va proceda in felul urmator:

Din venitul brut se scad toate contributiile obligatorii datorate. Rezultatul reprezinta venitul net.
In aceste situatii nu se acorda deduceri personale, venitul net identificandu-se cu baza de calcul al impozitului lunar pe veniturile din salarii.

Impozitul lunar se determina pe fiecare loc de realizare a acestuia prin aplicarea cotei de 10% asupra acestei baze de calcul...vezi detalii aici >>>


Contributii sociale

Contributiile sociale datorate obligatoriu sunt: a) contributia de asigurari sociale in cota de 25% (conform art. 139 alin. (1) lit. n) din Codul fiscal); b) contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10% (conform art. 157 alin. (1) lit. q) din Codul fiscal);

Asociatia de proprietari, in calitate de entitate asimilata angajatorului, are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale obligatorii.

Contributiile sociale si impozitul pe venit se declara prin declaratia 112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.


Exemplu de calcul pentru remuneratie presedinte asociatia de proprietari gasesti aici >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]