Impozitul pe venit si salariul presedintelui asociatiei
Incepem prin a preciza ca, in baza art. 76 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si remuneratiei primite de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, in baza contractului de mandat, potrivit Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aceasta fiind considerata asimilata salariilor.
Conform art. 32 alin. (1) din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, presedintii acestora sau membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat, conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
...mai multe despre remuneratiilor acestora poti afla in Ghid practic Salarizare >>>
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Diurna legala in Romania si in strainatate
Prevederile art. 76 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal se aplica presedintelui asociatiei de proprietari si membrilor comitetului executiv remunerati pe baza de contract de mandat.
Remuneratia presedintelui si a membrilor comitetului executiv ai asociatiei de proprietari se impoziteaza conform art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, aceasta constituind venit din afara functiei de baza.
Pentru a determina venitul impozabil si impozitul lunar se va proceda in felul urmator:
Din venitul brut se scad toate contributiile obligatorii datorate. Rezultatul reprezinta venitul net.
In aceste situatii nu se acorda deduceri personale, venitul net identificandu-se cu baza de calcul al impozitului lunar pe veniturile din salarii.
Impozitul lunar se determina pe fiecare loc de realizare a acestuia prin aplicarea cotei de 10% asupra acestei baze de calcul...vezi detalii aici >>>
Contributii sociale
Contributiile sociale datorate obligatoriu sunt: a) contributia de asigurari sociale in cota de 25% (conform art. 139 alin. (1) lit. n) din Codul fiscal); b) contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 10% (conform art. 157 alin. (1) lit. q) din Codul fiscal);
Asociatia de proprietari, in calitate de entitate asimilata angajatorului, are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale obligatorii.
Contributiile sociale si impozitul pe venit se declara prin declaratia 112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Exemplu de calcul pentru remuneratie presedinte asociatia de proprietari gasesti aici >>>