Vechime in munca. Concediul fara plata

vechime in muncaconcediu fara plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Pentru rezolvarea unor probleme personale, salariatii beneficiaza de ore de concediu fara plata. La stabilirea vechimii in munca nu se ia in considerare perioada concediului fara plata.
In aceasta situatie, cum putem determina vechimea in munca pentru un salariat care in decursul unei luni este invoit 2 ore intr-o zi iar in alta zi 5 ore? Ii consideram ca perioada contributiva toata luna sau mai putin 1 zi?

Raspuns:
Concediul fara plata nu este acelasi lucru cu invoirea. In primul rand trebuie sa stabiliti daca salariatul a fost in concediu fara plata sau a fost invoit.
 
Concediul fara plata este reglementat de art. 148 din Codul muncii potrivit caruia, pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In acest caz salariatul trebuie sa fi formulat o cerere de acordare a concediului fara plata pentru cele 2 si respectiv 5 ore.

Concediul fara plata NU constituie vechime in munca, cu exceptia cazului prevazut de art. 153 din Codul muncii potrivit caruia durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

Astfel, daca salariatul solicita si i se acorda concediu fara plata pentru formare profesionala, aceasta perioada constituie vechime in munca.

Invoirea nu afecteaza vechimea in munca

In baza principiului libertatii de vointa a partilor contractante, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului. De regula invoirea se acorda de angajator, daca este de acord cu solicitarea angajatului, atunci cand acesta urmeaza a-si realiza anumite interese personale deosebite.

In anumite cazuri, angajatorul are obligatia de a invoi salariatul (spre exemplu, in cazul salariatilor chemati ca martori in procesele penale, in procesele civile, etc).

Din cele mai sus expuse rezulta urmatoarele:

1. daca salariatul a formulat cerere de concediu fara plata pentru alte motive decat formarea profesionala pentru cele 2 si respectiv 5 ore, considerati perioada contributiva mai putin 1 zi.
2. daca salariatul a formulat cerere de concediu fara plata pentru formare profesionala pentru cele 2 si respectiv 5 ore, considerati perioada contributiva toata luna.
3. daca salariatul a solicitat invoirea pentru cele 2 si respectiv 5 ore, considerati perioada contributiva toata luna.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vechime in muncaconcediu fara plata

Data aparitiei: 29 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vechime in munca. Concediul fara plata Nota: 4.17 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]