Ce trebuie sa stie angajatorii despre invoire. Cum se procedeaza cand salariatul lipseste de la locul de munca din interese personale

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Februarie 2018
19 Februarie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
invoire 2018invoire ore neplatiterevisal invoire
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca invoirea nu este reglementata legal, dar este utilizata.

In baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.

Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale...citeste mai multe despre invoire aici >>>


Iata ce se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Daca am un angajat care lucreaza cu norma intreaga si intr-una din zile este pontat doar 4 ore (4 ore a lipsit in interes personal) la sfarsitul lunii, cand fac salariile, este corect sa il pontez numai 156 de ore lucrate (in loc de 160 h) si sa il remunerez in consecinta?"


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

 Un salariat angajat cu norma intreaga pentru rezolvarea unor probleme personale are doua posibilitati:
a) fie solicita concediu fara plata;
b) fie solicita invoire.

ATENTIE!

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.

Nefiind suspendat contractul de munca pentru invoire, nu se inregistreaza in ReviSal, insa se face plata salariului. Nu exista invoire neplatita.

Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.

Daca angajatorul a fost de acord cu invoirea aceasta se plateste si nu afecteaza cu nimic salariul.

In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu.

Daca salariatul a solicitat concediu fara plata si exista o cerere a salariatului in acest sens, concediul fara plata suspenda contractul de munca.


...citeste continuarea pe PortalCodulMuncii >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]