Invoirea in 2022. Se va trece in pontaj?

invoire salariatinvoirea 2022invoire pontaj
Invoirea in 2022. Se va trece in pontaj?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un salariat lipseste o zi de la serviciu fara sa anunte: absenta se poate trece doar in pontaj (si se scade din salariu) sau este obligatoriu sa se inregistreze in Revisal? In cazul in care salariatul se invoieste, cum apare in pontaj (respectiv in stat), avand in vedere ca nu exista rubrica pentru Invoit sau Absenta motivata."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
1. Cu privire la inregistrarea in Revisal a absentelor nemotivate
 
Perioada absentelor nemotivate reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca, iar neinregistrarea acesteia poate atrage sanctionarea contraventionala a angajatorului.
 
Situatia absentarii de la locul de munca face obiectul cercetarii disciplinare, a procesului-verbal incheiat cu aceasta ocazie precum si a avertismentului emis de angajator. Totodata, din pontaj reiese ora de incepere si ora de sfarsit a programului de lucru conform art. 119 alin. (1) din Codul muncii.
 
In cosecinta, pe durata absentelor nemotivate contractul de munca se suspenda si se transmite in Revisal.
 
Conform art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal):
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei urmatoarele fapte:
d) netransmiterea datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. l) -p), in termenele prevazute la art. 4 alin. (1) lit. c) – f);
 
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
 
Totul intr-o lucrare care limpezeste in intregime acest subiect care – dupa cum s-a dovedit in practica – este unul favorit pentru inspectorii ITM veniti in control, detalii AICI >>>
 
La art. 3 alin. (2) lit. o) sunt prevazute: perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
Intrucat suspendarea pentru absente nemotivate nu este un caz de suspendare intemeiat pe un certificat medical, suspendarea se inregistreaza in Revisal.
In Revisal, daca nu se inregistreaza suspendarea, zilele de absenta nemotivate apar ca vechime in munca. Intrucat nu sunt platite vor aparea in formularul 112 ca zile neplatite si nu se inregistreaza ca stagiu la sistemul de pensii.
 
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
 
Asadar pentru absente nemotivate suspendarea se transmite in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
 
In concluzie, perioada absentelor nemotivate reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, iar neinregistrarea suspendarii poate atrage sanctionarea contraventionala a angajatorului conform art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017.
 
2. Cu privire la invoirea salariatului
 
Invoirea nu este reglementata legal. Nefiind reglementata legal, conditiile in care un salariat poate sa lipseasca de la locul de munca se stabilesc de angajator prin negociere cu salariatul.
Prin urmare, raspunsul la intrebarea cum se pot introduce invoirile in pontaj respectiv daca pentru orele lipsa, salariatul nu are dreptul la salariu, fiind invoit, nu se regaseste in legislatie ci in intelegerea dintre cei doi: angajator si salariat.
 
Un raspuns oferit la data de 5.03.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
invoire salariatinvoirea 2022invoire pontaj

Data aparitiei: 25 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Invoirea in 2022. Se va trece in pontaj? Nota: 4.5 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Invoirea in 2022. Se va trece in pontaj?

Mai multe articole despre invoirea 2022

ARTICOLE SIMILARE

Invoirea in 2022. Se va trece in pontaj?

Mai multe articole despre invoire pontaj
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]