"Un salariat lipseste o zi de la serviciu fara sa anunte: absenta se poate trece doar in pontaj (si se scade din salariu) sau este obligatoriu sa se inregistreze in Revisal? In cazul in care salariatul se invoieste, cum apare in pontaj (respectiv in stat), avand in vedere ca nu exista rubrica pentru Invoit sau Absenta motivata."
Raspunsul specialistilor:
1. Cu privire la inregistrarea in Revisal a absentelor nemotivate
Perioada absentelor nemotivate reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca, iar neinregistrarea acesteia poate atrage sanctionarea contraventionala a angajatorului.
Situatia absentarii de la locul de munca face obiectul cercetarii disciplinare, a procesului-verbal incheiat cu aceasta ocazie precum si a avertismentului emis de angajator. Totodata, din pontaj reiese ora de incepere si ora de sfarsit a programului de lucru conform art. 119 alin. (1) din Codul muncii.
In cosecinta, pe durata absentelor nemotivate contractul de munca se suspenda si se transmite in Revisal.
Conform art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal):
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei urmatoarele fapte:
d) netransmiterea datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. l) -p), in termenele prevazute la art. 4 alin. (1) lit. c) – f);
Timpul de munca si Programul de lucru: 81 de probleme sensibile create de recentele modificari ale Codului Muncii!
Totul intr-o lucrare care limpezeste in intregime acest subiect care – dupa cum s-a dovedit in practica – este unul favorit pentru inspectorii ITM veniti in control, detalii AICI >>>
La art. 3 alin. (2) lit. o) sunt prevazute: perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale.
Intrucat suspendarea pentru absente nemotivate nu este un caz de suspendare intemeiat pe un certificat medical, suspendarea se inregistreaza in Revisal.
In Revisal, daca nu se inregistreaza suspendarea, zilele de absenta nemotivate apar ca vechime in munca. Intrucat nu sunt platite vor aparea in formularul 112 ca zile neplatite si nu se inregistreaza ca stagiu la sistemul de pensii.
Conform art. 4 alin. (1) lit. e) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, datele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. o) se transmit cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
Asadar pentru absente nemotivate suspendarea se transmite in Revisal in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.
In concluzie, perioada absentelor nemotivate reprezinta o perioada de suspendare a contractului individual de munca conform art. 51 alin. (2) din Codul muncii, iar neinregistrarea suspendarii poate atrage sanctionarea contraventionala a angajatorului conform art. 8 alin. (2) lit. d) din HG 905/2017.
2. Cu privire la invoirea salariatului
Invoirea nu este reglementata legal. Nefiind reglementata legal, conditiile in care un salariat poate sa lipseasca de la locul de munca se stabilesc de angajator prin negociere cu salariatul.
Prin urmare, raspunsul la intrebarea cum se pot introduce invoirile in pontaj respectiv daca pentru orele lipsa, salariatul nu are dreptul la salariu, fiind invoit, nu se regaseste in legislatie ci in intelegerea dintre cei doi: angajator si salariat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<