In randurile urmatoare, vom analiza cazul unei institutii bugetare care are salariati detasati de la o alta societate. Potrivit Codului muncii acestia ar trebui sa beneficieze de drepturile salariale cele mai avantajoase; drepturile salariale de care ar beneficia acestia ar fi salariul de baza lunar brut (in care este inclus sporul de vechime) si un spor pentru conditii vatamatoare in procent de 10 %.
Conform Legii nr. 284/2010 - legea de salarizare a personalului bugetar, cu modificarile ulterioare, sporurile pentru conditii de munca se acorda si personalului nou incadrat, precum si personalului ale carui raporturi de munca au fost suspendate si si-au reluat activitatea, numai in masura in care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii de munca cu ale personalului care beneficiaza de aceste sporuri.
Vom stabili astfel daca institutia acorda acestor salariati detasati sporul de conditii vatamatoare in procent de 10%, tinand cont de cele precizate mai sus: sporul se acorda pentru salariatii noi incadrati sau care si-au reluat activitatea din suspendare.
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor art. 21 din Legea 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexele nr. I - VIII, precum si conditiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament elaborat de catre fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetara - administratie, sanatate, invatamant, justitie, cultura, diplomatie, de catre institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si de catre autoritatile publice centrale autonome, care se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea fiecaruia dintre ministerele coordonatoare, fiecareia dintre institutiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala sau autoritatile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii şi al Ministerului Finantelor Publice si cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Conform art. 1 din Capitolul I , pct. L - Reglementari specifice personalului incadrat pe baza de contract individual de munca - personal contractual din administratia publica, salariatii beneficiaza de un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat.
Locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului, precum si conditiile de acordare a acestora se stabilesc de catre ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, dupa caz, a reprezentantilor functionarilor publici, in limita prevederilor din regulamentul elaborat potrivit acestei legi, avand la baza buletinele de determinare sau, dupa caz, expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens.
Totodata, potrivit prevederilor art. 5 din OUG 84/2012 care reglementeaza stabilirea salariilor personalului din sectorul bugetar in anul 2013, prorogarea unor termene din acte normative, precum si unele masuri fiscal-bugetare, prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 284/2010, cu modificarile ulterioare, se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2014.
De asemenea, in temeiul art. 2 din OUG 84/2012 sunt aplicabile in anul 2013 prevederile art. 2 si art. 3 ale art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2010 pentru completarea art. 11 din OUG 37/2008 privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul bugetar, precum si pentru instituirea altor masuri financiare in domeniul bugetar, aprobata cu modificari si completari prin Legea 283/2011. Astfel, conform acestor prevederi legale in anul 2013, pentru personalul nou-incadrat pe functii, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, precum si pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat. Aceste prevederi se aplica in mod corespunzator si personalului ale carui raporturi de munca sau serviciu au fost suspendate in conditiile legii si si-a reluat activitatea in anul 2013.
Asadar, conform prevederilor legale mentionate anterior, apreciem ca persoana care este detasata in cadrul institutiei dvs va avea dreptul sa fie salarizata la nivelul de salarizare aflat in plata pentru o functie similara din cadrul autoritatii, iar in masura in care pentru respectiva activitate si functie se acorda spor pentru conditii vatamatoare, atunci acesta va fi acordat corespunzator si persoanei detasate.