Studiu de caz: Stabilirea si acordarea repausului saptamanal

04 August 2011
04 August 2011
Codul munciirepausul saptamanal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se va stabili repausul saptamanal in cazul unor angajati care lucreaza atat sambata, cat si duminica? In ce baza vor fi stabilite alte zile libere din timpul saptamanii? Este angajatorul obligat sa acorde consecutiv aceste zile? In plus, dupa cate zile lucrate este obligatorie acordarea de zile libere? Se va respecta cadrul de cinci zile lucratoare si doua zile de repaus saptamanal? Toate acestea sunt intrebari destul de frecvente in cazul in care salariatii lucreaza in zilele de weekend.

Dreptul la repausul saptamanal este reglementat in dispozitiile art. 137-138 din Codul muncii, republicat. Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

Sunt doua situatii prevazute de alin. (2) din acelasi articol in care repausul saptamanal se acorda in alte zile decat sambata si duminica:
a) in cazul in care ar prejudicia interesul public;
b) in cazul in care ar prejudicia desfasurarea normala a activitatii.

Din coroborarea alin. (1) si (2) ale art. 137 din Codul muncii, republicat, se considera ca repausul saptamanal poate fi acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminica, precizate in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.

Deoarece salariatul isi desfasoara activitatea sambata sau duminica, acesta are dreptul la un spor la salariu stabilit in contractul colectiv de munca sau, dupa caz, in contractul individual de munca, potrivit dispozitiilor art. 137 alin. (3) din Codul muncii, republicat. Prin urmare, sporul la salariu pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal este stabilit in CCM sau CIM, dupa caz.

Angajatorul trebuie sa aiba in vedere in acest caz si prevederile contractului colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior, astfel incat sa nu se acorde un spor pentru repausul saptamanal inferior celui prevazut prin acesta.

Repausul saptamanal se acorda "saptamanal". Acest lucru inseamna ca repausul se acorda in intervalul cuprins intre luni dimineata si duminica seara intrucat saptamana reprezinta acea perioada de sapte zile consecutive, care se socoteste de luni dimineata pana duminica seara. Prin urmare, daca salariatul nu beneficiaza de repausul saptamanal in zilele obisnuite de sambata si duminica, are dreptul la un spor la salariu, alaturi de alte doua zile consecutive de repaus fixate in alte zile consecutive din cadrul respectivei saptamani, conditie neindeplinita daca in speta salariatul ar lucra toate cele 7 zile din saptamana.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]