Va reamintim ca, in data de 2 martie 2022, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege propus de PNL, care avea in vedere anularea unor obligatii fiscale si modificarea anumitor acte normative aflate in vigoare.
Concret, asa cum a precizat si deputatul liberal Cristina Burciu este vorba despre "o problema ramasa in suspensie inca de acum sapte ani".
Astfel, presedintele Iohannis a promulgat proiectul de lege care are ca scop clarificarea regimului fiscal aplicabil indemnizatiei de detasare transnationala.
Practic, noua lege nu va permite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa reincadreze din urma, pentru perioada 1 iulie 2015 - data intrarii in vigoare a legii, sumele de aceasta natura si nu va putea emite decizii de impunere. In acest context, este demn de mentionat ca sumele stabilite de ANAF si platite de firme vor trebui restituite, observa
Profit.ro.
Diurna transportatorilor NU va fi impozitata
Actul normativ are ca obiect de reglementare anularea diferentelor de obligatii fiscale principale si/sau obligatii fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii sumelor reprezentand indemnizatii sau orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada delegarii, detasarii sau desfasurarii activitatii in alta localitate, atat in tara, cat si in strainatate.
Este demn de precizat ca actul normativ care va intra in vigoare are ca scop modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal si a Legii nr.16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale.
Practic, se are in vedere anularea diferentelor de obligatii fiscale principale si/sau obligatii fiscale accesorii, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emise si comunicate contribuabilului, ca urmare a reincadrarii sumelor reprezentand indemnizatii sau orice alte sume de aceeasi natura, primite pe perioada delegarii, detasarii sau desfasurarii activitatii pe teritoriul altei tari, de catre angajati ai angajatorilor romani care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul altei tari, aferente perioadelor fiscale cuprinse intre 1 iulie 2015 si data intrarii in vigoare a prezentului proiect si neachitate.
Detasarea transnationala 2022 si diurna transportatilor
Cu alte cuvinte, imediat ce aceasta lege va fi publicata in Monitorul Oficial si va incepe sa produca efecte, transportatorii nu vor mai avea diurnele impozitate, iar cele impozitate in perioada 2015-2020 vor fi amnistiate, prevede legiuitorul.
"Consider laudabil faptul ca, pe langa amnistia fiscala pentru diurne, noua lege va clarifica in mod echitabil legislatia fiscala, in cazul delegarii, detasarii si deplasarii in strainatate a angajatilor. Pe fondul aportului direct la cresterea economiei nationale, sectorul prestarilor de servicii si transporturilor este in prezent esential pentru Romania. Proiectul de lege propus de parlamentarii liberali vine in sprijinul angajatilor, prin reglementarea cadrului legal predictibil privind prestatiile suplimentare primite de angajati in baza clauzei de mobilitate. Astfel, vor fi acoperi diurnele netaxabile reincadrate de organismele financiare, din iulie 2015 si pana in prezent, in venituri salariale taxabile. Salut votul covarsitor al acestui act normativ indelung asteptat de beneficiari, in majoritate din domeniul constructiilor, transporturilor rutiere si comertului, cu atat mai mult cu cat impozitarea diurnelor era extrem de dificil de suportat de catre agentii economici de profil, mai ales in ultimii doi ani ai pandemiei", a afirmat deputatul PNL Cristina Burciu, potrivit Money.ro.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<