Prin detasare se intelege schimbarea temporara a locului de munca. Astfel de situatii sunt destul de frecvente, mai ales in companiile care presteaza servicii, iar salariatii executa anumite proiecte in cadrul unor societati care fac parte din portofoliul de clienti al companiei respective sau au statutul de firme partenere.
Asadar, exista si unele situatii in care, in vreme ce salariatul detasat se afla la noua societate, acestuia i se mareste salariul, prin act aditional, conform grilei de salarizare a societatii respective. Va putea societatea la care este angajat, in fapt, salariatul, sa ii mareasca acestuia salariul la intoarcere in firma sau va putea mentine salariul pe care acesta l-a avut initial la momentul detasarii?
In acest sens, trebuie amintit ca, potrivit art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
In ceea ce priveste contractul individual de munca al salariatul detasat, documentul subzista pe toata perioada detasarii dar este suspendat in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. Modificarea salariului inscris in contractul individuale de munca nu poate fi convenita de salariat cu angajatorul la care a fost detasat intrucat acest angajator nu are calitatea de parte in contractul individual de munca.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
In consecinta, pe perioada detasarii elementele inscrise in contractul individual de munca nu pot fi modificate prin act aditional incheiat intre salariat si angajatorul la care a fost detasat. Astfel, dupa incetarea detasarii, salariatul isi reia activitatea la angajatorul care l-a detasat in conditiile anterioare detasarii, beneficiind de salariul inscris in contractul individual de munca la momentul la care a fost detasat.