Calcul corect pentru salariul unui cadru didactic auxiliar

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
05 Octombrie 2021
05 Octombrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
salariu personal auxiliar invatamantcadru didactic auxiliarsalariu cadre didactie auxiliare
Calcul corect pentru salariul unui cadru didactic auxiliar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
"Cum se calculeaza in prezent salariul lunar pentru un cadru didactic auxiliar angajat pe functia de inginer de sistem in informatica la o unitate scolara din domeniul invatamant special ? Care e modul de stabilire si de calcul al venitului brut lunar pe componente: salariu de incadrare, salariu de baza, sporuri: spor de stabilitate, vechime, invatamant special, spor de neuropsihic, gradatie merit , alte sporuri, comparativ pentru modificarile legislative : legea 63, oug 20, legea 250. legea 153, oug 114/2018, legea 5/2020?"
 
Raspunsul specialistului:

Pornind de la intrebarea dvs.care vizeaza modul de calcul in prezent al salariului lunar pentru un cadru didactic auxiliar apreciem necesar sa facem urmatoarele precizari:
 
Ca regula, salarizarea personalului platit din fonduri publice se face etapizat, potrivit Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Insa, anual sau prin diferite interventii legislative, pot fi stabilite masuri care afecteaza sau determina de o alta maniera drepturile salariale aferente personalului bugetar.
 
Mai mult, pentru anumite categorii profesionale sunt stabilite reguli distincte, unele dintre acestea beneficiind inca de la aceasta data de salariile de baza prevazute in anexele la Legea nr.153/2017.
 
Este totodata necesar sa precizam ca, in prezent, notiunea de salariu de incadrare nu isi mai gaseste reglementare in legea salarizarii, aceasta fiind inlocuita de notiuni specifice actualului sistem de salarizare bugetar.
 
Potrivit art. 36 alin.(1) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, la data intrarii in vigoare a acestei legi, reincadrarea personalului salarizat potrivit prezentei legi se face pe noile functii, grade/trepte profesionale, gradatie corespunzatoare vechimii in munca si vechime in specialitate/vechime in invatamant avute, cu stabilirea salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare si indemnizatiilor lunare potrivit art. 38.
 
Atingerea nivelul salariului de baza la grila prevazuta in anexele la Legea nr.153/2017 se realizeaza pentru sectorul invatamant conform art.38 alin. (4^1) din Legea nr.153/2017 coroborat cu art. I alin.(1) din OUG nr.226/2020.

Calcul salariu cadru didactic auxiliar

 
Astfel, in timp ce art. 38 alin.(4^1) din Legea nr.153/2017 stabilea ca:
 
 „Prin exceptie de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant beneficiaza:
 
a) incepand cu 1 ianuarie 2019 de prima transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;
 
b) incepand cu 1 ianuarie 2020 de a doua transa de 1/4 din diferenta dintre salariul de baza prevazut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018;
 
c) incepand cu 1 septembrie 2021 de salariile de baza prevazute de lege pentru anul 2022”.
 
odata cu aprobarea art.I alin.(1) din OUG nr.226/2020, cresterea reglementata la lit.c) a articolul sus-citat este suspendata, fiind mentinute in plata drepturile salariale astfel cum au fost acestea stabilite in plata la nivelul lunii decembrie 2020.
 
Dupa cum se cunoaste, potrivit art. 38 alin.(2) lit.a) din Legea nr.153/2017, incepand cu data de 1 iulie 2017 au fost mentinute in plata la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, pana la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie si indemnizatiilor de incadrare, precum si cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizatia bruta de incadrare, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
 
Asadar, in aceasta ipoteza, odata cu reincadrarea conform Legii nr.153/2017, persoana in cauza isi mentinea drepturile salariale la nivelul detinut anterior, inclusiv sporurile avute, cu conditia ca aceasta sa isi desfasoare activitatea in mod identic cu perioada anterioara, respectiv in aceleasi conditii.
 
Etapele aplicarii Legii nr.153/2017 si acordarea sporurilor prevazute in aceasta sunt determinate exact de catre Inalta Curte de Casati si Justitie in cuprinsul Deciziei nr.82/2018, regula fiind ca acestea se acorda numai in masura in care drepturile salariale sunt determinate potrivit anexelor la Legea nr.153/2017.
 
Prin ordonantele de urgenta a Guvernului emise anual, inca din 2017 drepturile salariale au fost mentinute in plata, pana in 2020 fiind insa acordate transele de majorare conform art. 38 alin.(4^1) din Legea nr.153/2017.
 
Prin intermediul dispozitiilor art. I alin.(1) si (3) din OUG nr.226/2020, legiuitorul a hotarat mentinerea drepturilor salariale, atat din perspectiva cuantumului brut al salariului de baza, cat si din perspectiva cuantumului sporurilor sau indemnizatiilor acordate, la nivelul celor din luna decembrie 2020, cu conditia ca salariatul in cauza sa ocupe aceeasi functie sisa isi desfasoare activitatea in aceleasi conditii.
 
Potrivit art. 7 lit.a) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, salariul de baza reprezinta suma de bani la care are dreptul lunar personalul platit din fonduri publice, corespunzator functiei, gradului/treptei profesionale, gradatiei, vechimii in specialitate, astfel cum este stabilita in anexele nr. I-IX. Salariile de baza prevazute in anexele nr. I-VIII pentru functiile de executie sunt la gradatia 0.

Sporuri la salariul cadrului didactic auxiliar

 
In ceea ce priveste calculul altor drepturi de natura salariala, cum ar fi sporuri, indemnizatii, compensatii, prime sau alte asemenea drepturi, apreciem ca devin incidente dispozitiile art. I alin.(3) din OUG nr.226/2020, acestea nefiind in prezent calculate prin raportare la procentele stabilite prin lege, mentinandu-se in continuare nivelul cuantumului acordat in luna decembrie 2020.
 
Dupa cum se poate observa, Legea nr.153/2017 nu prevede posibilitatea „reconstituirii” drepturilor de natura salariala, instituind notiunea de stabilire a drepturilor salariale prin acordarea salariului similar in plata, acolo unde este cazul si in acele ipoteze in care pot deveni incidente dispozitiile art. 39 alin.(2) din Legea nr.153/2017.
 
Prin urmare, in prezent, drepturile salariale sunt cele avute in plata in decembrie 2020, nefiind acordate majorarile etapizate, iar sporurile detinute putand fi mentinute doar in situatia in care persoana isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Noi sporuri nu pot fi acordate in aceasta perioada, iar odata cu intrarea in vigoare a Legii nr.153/2017, anumite drepturi de natura salariala au fost eliminate, insa, de regula, fara diminuarea drepturilor salariale.
 
Determinarea in concret a nivelului salariului de baza si a cuantumului sporurilor ce pot fi detinute de un anumit salariat, personal didactic auxiliar inginer de sistem, nu poate fi realizata, intrucat aceasta trebuie particularizata in concret, dispozitii legale fiind analizate de la caz la caz, in functie de situatia fiecarei persoane.
 
Insa, in conditiile in care, potrivit informatiilor mentionate persoana in cauza este angajata din 1995, intervenind asadar asupra drepturilor salariale toate modificarile legislative, inclusiv legislatia cadru in domeniul salarizatii personalului bugetar, apreciem ca aceasta a fost reincadrata potrivit dispozitiilor Legii nr.153/2017, in prezent nefiind posibila o reconstituire a drepturilor salariale.
 
In concluzie, apreciem ca in prezent drepturile salariale sunt cele stabilite potrivit Legii nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, mentinute la nivelul lunii decembrie 2020, conform OUG nr. 226/2020.  
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]