Sume nejustificate ridicate de administratorul unei companii. Tratament fiscal si Declaratia 112

Ioana Pavel
Ioana Pavel
22 Martie 2024
22 Martie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
sume nejustificate declaratia 112imprumuturi administratori firma
Sume nejustificate ridicate de administratorul unei companii. Tratament fiscal si Declaratia 112
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un angajat cu norma intreaga al unei societati care beneficiaza facilitati din constructii este si administrator. La sfarsitul anului 2023 anagajtul a ridicat o suma de 120.000 lei pe care nu ii poate justifica. Aceasta suma o pot trece la venituri din alte surse in D112? Ce contributii se platesc?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Avand in vedere calitatea de salariat si de administrator, suma de 120.000 lei nu poate fi incadrata la venituri din alte surse.
 
Atentie, ITM-ul solicita la control dosarele de personal ale salariatilor! Lipsa acestora se sanctioneaza cu amenda de 8.000 de lei!
 
Va oferim o lucrare cu toate documentele, gata intocmite, pe care trebuie sa le contina aceste dosare: Dosarul personal al salariatului, detalii AICI >>> 
 
Astfel, in ceea ce priveste calitatea de salariat, art. 76 din Codul fiscal stabileste astfel:  
 
(1)Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
 
In ceea ce priveste calitatea de administrator, art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal stabileste astfel:
 
(2)Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
 
o)remuneratia administratorilor societatilor, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie.
 
In consecinta, fie ca a primit suma respectiva in calitate de salariat, fie ca a primit-o in calitate de administrator, aceasta reprezinta venit asimilat salariilor supus impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii.  Nu se poate incadra un venit in categoria altor surse daca beneficiarul venitului are calitatea de administrator/salariat.
 
Daca societatea aplica facilitatile in domeniul constructiilor si salariatul isi desfasoara activitatea la functia de baza, in limita sumei de 10.000 lei se acorda scutirea de impozit pe venit si CAS redusa in cota de 20,25%.
 
Recomandam restituirea sumei de catre administrator daca nu poate fi justificata avand in vedere reglementarile cuprinse in art. 144^4 din Legea 31/1990 care interzic acordarea de impumuturi administratorilor care depasesc sume de 5.000 Euro.
 
Un raspuns oferit in martie 2024, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si salarizare

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]