Poate fi sanctionat disciplinar salariatul cu absente nemotivate pe durata delegarii?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
08 Iulie 2016
08 Iulie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
absente nemotivatesanctiuni disciplinaredelegare salariatcercetare disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul are dreptul, conform legii, de a aplica sanctiuni disciplinare atunci cand constata ca salariatii se fac vinovati de abateri disciplinare. Abaterile disciplinare sunt actiuni sau inactiuni prin care anagajatul incalca, cu buna stiinta, prevederile legale sau normele stabilite in regulamentul intern.

Trebuie sa stim ca absentele nemotivate nu pot fi stabilite fara o cercetare disciplinara. Angajatul are dreptul sa dovedeasca daca absentele au fost motivate. Asadar, in cazul absentelor nemotivate, angajatorul trebuie sa numeasca o comisie de cercetare, care va decide, in urma cercetarii, daca abaterea disciplinara s-a savarsit intr-adevar.

Va reamintim faptul ca singura sanctiune disciplinara ce poate fi aplicata fara cercetarea prealabila este avertismentul scris.

Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni.

Daca angajatul absenteaza pe perioada delegarii, este posibil ca acesta sa nu fie de acord cu decizia delegarii. Potrivit legii, decizia de delegare poate fi contestata numai numai atunci cand exista argumente valide din partea salariatului.

Atentie la faptul ca numai refuzul de a respecta decizia de delegare, in absenta unor argumente valide, poate fi sanctionata disciplinar. Refuzul prelungirii perioadei de delegare nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.

Asadar, salariatul cu absente nemotivate pe durata delegarii poate fi sanctionat, altfel decat prin avertisment scris, numai in urma unei cercetari disciplinare.
Absentele pot indica refuzul acestuia de a accepta decizia de delegare, caz in care trebuie sa stabiliti daca argumentele prezentate sunt sau nu valide.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]