Trebuie sa stim ca absentele nemotivate nu pot fi stabilite fara o cercetare disciplinara. Angajatul are dreptul sa dovedeasca daca absentele au fost motivate. Asadar, in cazul absentelor nemotivate, angajatorul trebuie sa numeasca o comisie de cercetare, care va decide, in urma cercetarii, daca abaterea disciplinara s-a savarsit intr-adevar.
Va reamintim faptul ca singura sanctiune disciplinara ce poate fi aplicata fara cercetarea prealabila este avertismentul scris.
Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni.
Daca angajatul absenteaza pe perioada delegarii, este posibil ca acesta sa nu fie de acord cu decizia delegarii. Potrivit legii, decizia de delegare poate fi contestata numai numai atunci cand exista argumente valide din partea salariatului.
Atentie la faptul ca numai refuzul de a respecta decizia de delegare, in absenta unor argumente valide, poate fi sanctionata disciplinar. Refuzul prelungirii perioadei de delegare nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Diurna legala in Romania si in strainatate
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Asadar, salariatul cu absente nemotivate pe durata delegarii poate fi sanctionat, altfel decat prin avertisment scris, numai in urma unei cercetari disciplinare.
Absentele pot indica refuzul acestuia de a accepta decizia de delegare, caz in care trebuie sa stabiliti daca argumentele prezentate sunt sau nu valide.