Diurna LEGALA 2019. Se va stabili prin negociere? Ce s-a modificat de la 1 ianuarie 2019!

Mara Dobrin
Mara Dobrin
05 Februarie 2019
05 Februarie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
diurna legala 2019HG nr. 714/2018diurna majorare 2019codul muncii diurna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de mentionat ca anul 2019 a debutat cu schimbari importante, in ceea ce priveste diurna acordata salariatilor. Asa se face ca diurna pe care o pot acorda angajatorii privati, fara a datora taxe la stat, s-a majorat recent.

Asa dupa cum stiti deja puteti da diurna salariatilor, fara sa datorati impozit si contributii sociale, doar in anumite limite legale.

Salariatii mobili pot sa beneficieze de diurna? Ce regim juridic si fiscal are indemnizatia de mobilitate? Ce  trebuie sa faca un angajator pentru a nu risca reincadrarea diurnei in venituri salariale impozabile si taxabile cu contributii sociale?

Este obligatorie majorarea diurnei? Ramane la latitudinea angajatorului, in mediul privat?

Nu uitati, Inspectia Muncii a demarat deja actiuni de control pe tema acordarii diurnei salariatilor, profitand de cadrul legal oferit de HG nr. 714/2018! Tocmai de aceea ar trebui sa stii totul despre Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii aici >>>


"Avand in vedere majorarea diurnei netaxabile pentru delegarile si detasarile interne ale salariatilor (prevazuta indirect de HG 714/2018, aplicabila de la 1 ianuarie 2019), va rog sa imi spuneti daca este OBLIGATORIE majorarea diurnei in mediul privat de la 42.5 ron/zi la 50 ron/zi, sau daca ramane la latitudinea angajatorului suma oferita."



Va reamintim ca art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizație de delegare, in condițiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Astfel, in domeniul privat cuantumul diurnei se stabileste prin negociere.

ATENTIE!

Legea nu stabileste o limita minima de la care sa porneasca diurna in domeniul privat. Prin urmare, angajatorul si salariatul pot sa negocieze o diurna mai mica decata diurna legala. Ceea ce impune legislatia este ca diurna sa se stabileasca prin negociere intre angajator si salariat si nu in mod unilateral de angajator.

Date fiind aceste circumstante, diurna nu este lasata la latitudinea angajatorului ci se negociaza cu salariatul fara ca legea sa impuna o limita minima.



Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]