La inceput acestei luni, ICCJ a stabilit ca organizatiile sindicale au calitate procesuala activa in actiunile promovate in numele membrilor de sindicat si care este instanta competenta in cazul acestor actiuni.
In data de 1 martie 2013 a fost publicata in Monitorul Oficial decizia ICCJ nr. 1 /2013 prin care au fost admise recursurile in interesul legii declarate de prim adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov, care stabileste ca in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art.28 alin.(2) din Legea sindicatelor nr.54/2003 (in prezent abrogata prin Legea dialogului social nr.62/2011) organizatiile sindicale au calitate procesuala activa in actiunile promovate in numele membrilor de sindicat.
De asemenea, in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art.269 alin.(2) (fost art.284 alin.2) din Codul muncii, republicat, instanta competenta teritorial in solutionarea conflictelor de munca in cazul acestor actiuni este cea de la sediul sindicatului reclamant.
Sursa: Decizia nr. 1 din 21 ianuarie 2013 privind examinarea recursului in interesul legii declarate de prim-adjunctul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 28 alin. (2) din Legea sindicatelor nr. 54/2003 in referire la calitatea procesuala activa a organizatiilor sindicale in actiuni promovate in numele membrilor de sindicat, precum si a dispozitiilor art. 269 alin. (2) [fost 284 alin. (2)] din Legea nr. 52/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind determinarea instantei competente teritorial in solutionarea conflictelor de munca in cazul acestor actiiuni, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 118 din data de 1 martie 2013.
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca