Reprezentantii salariatilor

28 Octombrie 2008
28 Octombrie 2008
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 28.10.2008 - Gabriela Chirazof

Reglementari referitoare la reprezentantii salariatilor intalnim in doua acte normative esentiale in derularea raporturilor de munca in Romania si anume Codul muncii si Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca.

Desi ambele legi folosesc aceeasi sintagma, reprezentanti ai salariatilor, din parcurgerea lor observam diferentele care ne fundamenteaza concluzia potrivit careia reprezentantii salariatilor desemnati pentru negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate int temeiul dispozitiilor art. 20 din Legea nr. 130/1996 nu sunt totuna cu cei alesi pentru promovarea si apararea intereselor salariatilor conform art. 224 si urmatoarele din Codul muncii.

In ceea ce priveste sfera atributiilor pe care le au reprezentantii salariatilor in derularea raporturilor de munca, din cele doua acte normative reiese cu claritate ca in timp ce reprezentantii desemnati potrivit Legii nr. 130/1996 vor participa la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, cei desemnati in temeiul Codului muncii vor avea, conform art. 226, urmatoarele atributii principale:
- sa urmareasca respectarea drepturilor salariatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, cu contractul colectiv de munca aplicabil, cu contractele individuale de munca si cu regulamentul intern;
- sa participe la elaborarea regulamentului intern;
- sa promoveze interesele salariatilor referitoare la salariu, conditii de munca, timp de munca si timp de odihna, stabilitate in munca, precum si orice alte interese profesionale, economice si sociale legate de relatiile de munca;
- sa sesizeze inspectoratul de munca cu privire la nerespectarea dispozitiilor legale si ale contractului colectiv de munca aplicabil.



Ceea ce consider ca este important si care constituie de fapt si motivul pentru care am inceput discutia pe aceasta tema sunt dispozitiile art. 14 lit. b) din Legea nr. 130/1996 si cele ale art. 224 din Codul muncii, reglementari care delimiteaza sfera persoanelor chemate sa apere si sa promoveze interesele salariatilor.

Astfel, in timp ce Legea nr. 130/1996 prevede ca salariatii sunt reprezentati la nivel de unitate de catre organizatiile sindicale reprezentantive si daca nu este constituit un sindicat reprezentativ, prin reprezentantii alesi ai salariatilor, ignorandu-se astfel organizatia sindicala care nu este reprezentativa in raport de dispozitiile Legii 130/1996, art. 224 din Codul muncii mentioneaza ca la angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si daca nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop. In acest al doilea caz, legiuitorul se refera la organizatiile sindicale legal constituite, dar care nu si-au dobandit reprezentativitatea, astfel incat doar daca nu exista membri de sindicat in unitate se vor alege reprezentanti ai salariatilor care vor promova si apara interesele salariatilor.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!

Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]