Care sunt motivele care stau la abza acestei decizii manageriale si cum ar putea fi prevenita? Conform studiilor, in Romania o femei castiga cu 7% mai putin decat un barbat, fiind mult mai multi barbati in functii de conducere. Asa explica managerii departamentelor de resurse umane.
In momentul de fata, salariul mediu brut este de 2.707 lei pentru femei si 2.900 lei pentru barbati, conform informatiilor puse la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS).
Totusi, exista si vesti bune, in Romania exista unele dintre cele mai mici diferente salariale intre femei si barbati, conform datelor Eurostat. Se pare ca aceasta situatie se datoreaza faptului ca in Romania exista multe femei in functii de conducere, in special in industrii, observa Mediafax.
Cele mai mari diferente salariale, in mediul privat
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Studiile arata ca in mediul privat se remarca cel mai bine diferentele salariale intre sexe, in intervalul de varsta 35-44 de ani, in urma deciziilor femeilor de a-si intrerupe cariera pentru cresterea unui copil, sustine Raluca Parvu, business manager la firma de consultanta in management si resurse umane BPI Group:
„Este de mentionat ca inegalitatea salariala dintre femei si barbati se gaseste in principal in mediul privat. (...) Daca aprofundam, cifrele demonstreaza ca decalajul se creeaza in intervalul de varsta 35-44 ani. Inainte de 35 ani, femeile si barbatii sunt platiti similar. Modelul de cariera care s-a dezvoltat in Romania atinge un apogeu, o culme a dezvoltarii, in acest interval de varsta. Tot atunci se adanceste acest decalaj care nu mai poate fi recuperat ulterior. Fara indoiala, femeile si barbatii lucreaza cot la cot, dar vine un moment cand femeile isi intrerup cariera pentru cresterea copiilor, in timp ce barbatii continua sa progreseze in organizatie. Decalajul devine si mai mare la pensie (categoria de peste 65 de ani), datorita carierelor incomplete, problematica pentru care nu s-a gasit o solutie in Romania”, explica Parvu, citata de Mediafax.
Cu toate acestea, femeile au parte de mai multa educatie decat barbatii, potrivit INS:
„Desi, tot conform statisticilor INS, femeile din Romania au un nivel de educatie putin mai mare decat cel al barbatilor (aproximativ 2-3% femei in plus fata de barbati care au studii tertiare – adica facultate si peste), ponderea celor cu studii superioare este tot in domeniile mai slab platite, precum invatamant, in timp ce barbatii migreaza catre sectoarele mai tehnologice si mai bine platite”, argumenteaza Faur.
Diferentele salariale intre barbati si femei raman inca o problema majora
Ca barbatii sunt platiti mai bine decat femeile pentru acelasi job este un lucru binecunoscut, iar acest aspect ar trebui corectat in viitorul apropiat.
In Uniunea Europeana, diferentele salariale de 16% intre femei si barbati sunt in continuare o problema, iar tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) incearca sa elimine acest decalaj.
Un studiu de specialitate realizat de PriceWaterhouseCoopers (PwC) arata ca femeile din tarile membre OCDE (Islanda, Suedia si Norvegia, etc) beneficiaza de salarii mai mari...citeste mai multe detalii aici >>>
Sursa: Mediafax