Analizam cazul unei firme X care, conform contractelor de munca incheiate cu angajatii, acorda tuturor angajatilor care presteaza munca in weekend un spor de 10% pentru orele lucrate in weekend si angajatilor care presteaza munca de noapte un spor de 25% pentru orele lucrate.
Avand in vedere ca firma are un regim de munca 24/7, vom stabili daca pentru angajatii care lucreaza noaptea in weekend, firma ar trebui sa acorde angajatilor si sporul de weekend si sporul de noapte in acelasi timp, in total 35%.
Solutia consultantului:
Daca, salariatii nu beneficiaza de repaus saptamanal in zilele de sambata si duminica, in baza art. 137 alin. (3) din Codul muncii , acestia vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca precum si de alte doua zile in consecutive in cadrul saptamanii.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Conform art. 125 alin. (2) din Codul muncii, salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
- salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
- salariatul care efectueaza munca de noapte în proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Asadar, pentru ca un salariat sa fie considerat salariat de noapte fie efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru fie efectueaza munca de noapte în proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
Conform art. 126 din Codul muncii , salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Asadar, legiuitorul a stabilit doua modalitati alternative de compensare a muncii de noapte aratand ca salariatul de noapte beneficiaza, fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.
Daca salariatul se incadreaza in una dintre cele doua situatii prevazute la art. 125 alin. (2) din Codul muncii , angajatorul are obligatia sa ii compenseze munca de noapte printr-una dintre cele doua modalitati de compensare stabilite de art. 126 chiar daca munca de noapte este efectuata in zilele de sambata si duminica.
Astfel, salariatul este indreptati atat la sporul acordat in considerarea faptului ca repausul saptamanal este acordat in alte zile consecutive decat sambata si duminca cat si la compensarea muncii de noapte cu sporul pentru munca de noapte sau cu reducerea programului de lucru daca are statut de salariat de noapte.