Afacerile sustenabile se reinventeaza in mod constant, iar acest lucru s-a vazut mai bine ca oricand in perioada pandemiei. Organizatiile din intreaga lume si angajatii lor au descoperit beneficiile sistemului de lucru hibrid. Ceea ce parea la inceput o masura temporara este acum una dintre optiunile permanente pentru tot mai multe companii de dimensiuni medii si mari. Impactul este in mod clar unul pozitiv. Atragerea de talente si mentinerea angajatilor valorosi au devenit mai facile, productivitatea este sporita, costurile sunt eficientizate. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile sistemului de lucru hibrid. Pentru a-l implementa cu succes, un management modern trebuie sa tina cont, in primul rand, de noile nevoi ale angajatilor. Iata de ce.
Spatii de birouri regandite pentru a sustine munca hibrida
Strategiile post-pandemice pun tot mai mult accent pe colaborarea dintre angajati, dezvoltarea personala si profesionala si pe cresterea gradului de coeziune din interiorul echipelor. In acest context, unele spatii de birouri s-au reinventat si au devenit mai sigure, pentru a combate temerile oamenilor legate de riscurile sanitare. Potrivit unui sondaj initiat de Genesis Property, 92% dintre angajatii din Romania sustin ca este nevoie de masuri suplimentare care sa le protejeze mai bine sanatatea in spatiile de lucru.
Antreprenorul Liviu Tudor a dezvoltat, alaturi de experti in sanatate, tehnologie, arhitectura, constructii, inginerie si facility management, IMMUNE Building Standard™, o certificare inovatoare, creata pe baza sistemului Healthy by Design®. Implementarea IMMUNE™ in cladirile de birouri ajuta companiile in efortul lor de a sustine munca hibrida. Activitatea de la birou se desfasoara intr-un mediu in care oamenii se simt in siguranta, pentru ca certificarea vine cu o retea extinsa de tehnologii si dispozitive, echipamente specializate, personal dedicat si facilitati noi, care ofera instrumentele necesare pentru a monitoriza si ajusta starea de sanatate a spatiilor de lucru.
Reorganizarea echipelor si a spatiilor de lucru
Sistemul de lucru hibrid este apreciat de angajati pentru ca le ofera mai mult control asupra timpului lor. Pentru a fi eficient, acest model trebuie sa indeplineasca mai multe caracteristici:
- sa fie flexibil si echitabil;
- sa fie aplicat la toate nivelurile, de la lideri in jos;
- spatiile de lucru (atat cele fizice, cat si cele digitale) sa fie sigure si sa includa cele mai moderne tehnologii pentru a le asigura angajatilor conditii de munca optime.
Drept urmare, un management modern isi redefineste strategiile pentru a organiza si suda mai bine echipele. In sistemul hibrid, se pune mare accent pe facilitatile si beneficiile pe care angajatorii le ofera. Tendintele arata ca birourile se transforma in ecosisteme de spatii, facilitati si experiente care sa sustina colaborarea, interactiunea, socializare si, per ansamblu, starea de bine a angajatilor. Sarcinile care necesita o colaborare intensa se pot desfasura in spatii de co-working sau in birouri satelit (pozitionate in diferite zone ale orasului pentru a asigura un acces mai facil), in timp ce activitatile individuale pot fi realizate si remote.
Confortul de acasa, transferat la birou
Biroul va deveni tot mai mult o destinatie care sa recreeze confortul de acasa. Un proiect complex de transformare a parcurilor de birouri este YUNITY Park. Este un concept de real estate din nordul Bucurestiului, proiectat ca un campus dezvoltat in extensia birourilor, centrat pe tendintele de lucru si de viata urbana cuprinse de sistemul de lucru hibrid. Proiectul va fi finalizat la inceputul anului 2023 si cuprinde zone de co-working, co-living, dar si un food hall, zone de relaxare si spatii de divertisment. Parcarea exterioara va fi transformata intr-o zona verde de mari dimensiuni si va avea trei puncte principale de atractie: o padure urbana de 1.000 de metri patrati, un amfiteatru modern, cu o capacitate de 220 de locuri doar in gradene si o terasa exterioara care va deservi un food hall de 4.000 de metri patrati. Un astfel de campus modern, axat pe noile nevoi ale angajatilor, poate deveni una dintre componentele esentiale din strategia companiilor de atragere si retentie a talentelor.
Acestea sunt doar cateva dintre cele mai bune practici din sistemul de lucru hibrid. Managerii moderni au nevoie sa se reinventeze, pentru ca in noua normalitate creata de pandemie, trebuie sa incurajeze si sa accelereze inovatia, colaborarea dintre angajati si aderenta la cultura companiei. Managerii moderni devin lideri, care prin puterea exemplului, isi stimuleaza angajatii sa fie creativi, productivi si proactivi.
Sursa foto: Shutterstock
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<