Analizam mai jos cazul unui salariat care trebuie convocat la sedinta Comisiei de cercetare prealabila, insa intra in concediu medical pana la 31 ianuarie a.c., adresand ulterior o cerere angajatorului in care solicita suspendarea CIM pentru concediu pentru cresterea copilului, incepand cu 30 ianuarie.
Vom stabili cum va proceda comisia de cercetare in aceasta situatie, precum si cat timp se poate suspenda cercetarea disciplinara daca salariatul ramane in concediu peste 12 luni. In cazul in care nu se poate finaliza cercetarea, vom vedea in ce masura se poate opera radierea unei sanctiuni anterioare.
Solutia consultantului:
Contractul individual de munca se suspenda de drept in cazul concediului pentru incapacitate temporara de munca in baza art. 50 lit. b) din Codul muncii, republicat.
Totodata, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in cazul concediului pentru cresterea copilului in temeiul art. 51 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , republicat.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
40 Modele de Regulament Intern
Art. 49 alin. (6) din Codul muncii , republicat, stabileste ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
Pe cale de consecinta derularea procedurii de cercetare disciplinara prealabila nu se poate desfasura in privinta salariatului al carui contract individual de munca este suspendat.
Art. 252 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prevede ca angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Practica judiciara si doctrina au statuat ca termenele de 30 de zile, respectiv de 6 luni sunt termene de prescriptie extinctiva, pe cale de consecinta sunt susceptibile de suspendare si intrerupere.
Prin urmare, pe perioada concediului medical si a concediului pentru cresterea copilului termenul de aplicare a sanctiunii disciplinare este suspendat, angajatorul neputand desfasura cercetarea disciplinara si emite decizie de sanctionare pe aceste perioade.
Legiuitorul nu a prevazut in mod expres un termen limita pana la care se poate suspenda cercetarea disciplinara, asa incat apreciem ca aceasta va dura atata timp cat exista si in functie de durata cauzelor de suspendare ale contractului individual de munca.
In ceea ce priveste radierea sanctiunii disciplinare aplicate anterior, potrivit dispozitiilor art. 248 alin. (3) din Codul muncii , republicat, sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
Asadar, radierea intevine de drept, ope legis, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in termen de 12 luni de la aplicarea sanctiunii disciplinare anterioare.