Ce sanctiuni se pot aplica unui salariat angajat care si-a dat demisia si nu doreste sa stea in preaviz desi mai avea sarcini de lucru programate? Se pot imputa? Dupa 3 zile de nemotivat in preaviz se poate inceta contractul disciplinar?
Raspunsul specialistului:
Conform art. 81 din Codul muncii:
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Astfel, in cazul demisiei, salariatul are obligatia sa respecte termenul de preaviz cu exceptia situatiei in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Daca nu este cazul nerespectarii de angajator a unei obligatii stabilite prin contractul individual de munca, salariatul raspunde pentru prejudiciile suferite de angajator ca urmare a nerespectarii termenului de preaviz.
Prin urmare, angajatorul se poate adresa instantei de judecata pentru obligarea fostului salariat la plata prejudiciului suferit prin nerespectarea termenului de preaviz.
Daca salariatul lipseste in
perioada de preaviz, angajatorul poate initia procedura cercetarii disciplinare pentru a stabili daca absentele acestuia de la locul de munca sunt motivate sau nemotivate.
Angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocata in scris de persoana sau de catre comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
In situatia in care din cercetarea disciplinara rezulta ca salariatul absenteaza nemotivat sau salariatul nu se prezinta la cercetare, angajatorul poate emite decizie de sanctionare inclusiv cu concedierea disciplinara daca fapta salariatului este incadrata la abatere grava.
Aceasta procedura va schimba doar temeiul incetarii contractului individual de munca din
demisie in concediere disciplinara.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<