Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei. Ce consecinte exista?

preaviz demisiecercetare disciplinaranerespectare preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce sanctiuni se pot aplica unui salariat angajat care si-a dat demisia si nu doreste sa stea in preaviz desi mai avea sarcini de lucru programate? Se pot imputa? Dupa 3 zile de nemotivat in preaviz se poate inceta contractul disciplinar?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 81 din Codul muncii:
 
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
 
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
 
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Astfel, in cazul demisiei, salariatul are obligatia sa respecte termenul de preaviz cu exceptia situatiei in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
 
Daca nu este cazul nerespectarii de angajator a unei obligatii stabilite prin contractul individual de munca,  salariatul raspunde pentru prejudiciile suferite de angajator ca urmare a nerespectarii termenului de preaviz.
 
Prin urmare, angajatorul se poate adresa instantei de judecata pentru obligarea fostului salariat la plata prejudiciului suferit prin nerespectarea termenului de preaviz.
 
Daca salariatul lipseste in perioada de preaviz, angajatorul poate initia  procedura cercetarii disciplinare pentru a stabili daca absentele acestuia de la locul de munca sunt motivate sau nemotivate.
 
Angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara.
 
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocata in scris de persoana sau de catre comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
In situatia in care din cercetarea disciplinara rezulta ca salariatul absenteaza nemotivat sau salariatul nu se prezinta la cercetare, angajatorul poate emite decizie de sanctionare inclusiv cu concedierea disciplinara daca fapta salariatului este incadrata la abatere grava.
Aceasta procedura va schimba doar temeiul incetarii contractului individual de munca din demisie in concediere disciplinara.
 
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preaviz demisiecercetare disciplinaranerespectare preaviz

Data aparitiei: 11 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei. Ce consecinte exista? Nota: 4.38 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]