Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei. Ce consecinte exista?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
11 August 2020
11 August 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
preaviz demisiecercetare disciplinaranerespectare preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce sanctiuni se pot aplica unui salariat angajat care si-a dat demisia si nu doreste sa stea in preaviz desi mai avea sarcini de lucru programate? Se pot imputa? Dupa 3 zile de nemotivat in preaviz se poate inceta contractul disciplinar?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 81 din Codul muncii:
 
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
 
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
 
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Astfel, in cazul demisiei, salariatul are obligatia sa respecte termenul de preaviz cu exceptia situatiei in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
 
Daca nu este cazul nerespectarii de angajator a unei obligatii stabilite prin contractul individual de munca,  salariatul raspunde pentru prejudiciile suferite de angajator ca urmare a nerespectarii termenului de preaviz.
 
Prin urmare, angajatorul se poate adresa instantei de judecata pentru obligarea fostului salariat la plata prejudiciului suferit prin nerespectarea termenului de preaviz.
 
Daca salariatul lipseste in perioada de preaviz, angajatorul poate initia  procedura cercetarii disciplinare pentru a stabili daca absentele acestuia de la locul de munca sunt motivate sau nemotivate.
 
Angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara.
 
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocata in scris de persoana sau de catre comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
In situatia in care din cercetarea disciplinara rezulta ca salariatul absenteaza nemotivat sau salariatul nu se prezinta la cercetare, angajatorul poate emite decizie de sanctionare inclusiv cu concedierea disciplinara daca fapta salariatului este incadrata la abatere grava.
Aceasta procedura va schimba doar temeiul incetarii contractului individual de munca din demisie in concediere disciplinara.
 
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]