legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei. Ce consecinte exista?

preaviz demisiecercetare disciplinaranerespectare preaviz
Ce sanctiuni se pot aplica unui salariat angajat care si-a dat demisia si nu doreste sa stea in preaviz desi mai avea sarcini de lucru programate? Se pot imputa? Dupa 3 zile de nemotivat in preaviz se poate inceta contractul disciplinar?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 81 din Codul muncii:
 
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
 
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
 
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Astfel, in cazul demisiei, salariatul are obligatia sa respecte termenul de preaviz cu exceptia situatiei in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
 
Daca nu este cazul nerespectarii de angajator a unei obligatii stabilite prin contractul individual de munca,  salariatul raspunde pentru prejudiciile suferite de angajator ca urmare a nerespectarii termenului de preaviz.
 
Prin urmare, angajatorul se poate adresa instantei de judecata pentru obligarea fostului salariat la plata prejudiciului suferit prin nerespectarea termenului de preaviz.
 
Daca salariatul lipseste in perioada de preaviz, angajatorul poate initia  procedura cercetarii disciplinare pentru a stabili daca absentele acestuia de la locul de munca sunt motivate sau nemotivate.
 
Angajatorul emite o decizie prin care numeste o persoana sau o comisie formata din mai multe persoane care sa efectueze cercetarea disciplinara.
 
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocata in scris de persoana sau de catre comisia imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
In situatia in care din cercetarea disciplinara rezulta ca salariatul absenteaza nemotivat sau salariatul nu se prezinta la cercetare, angajatorul poate emite decizie de sanctionare inclusiv cu concedierea disciplinara daca fapta salariatului este incadrata la abatere grava.
Aceasta procedura va schimba doar temeiul incetarii contractului individual de munca din demisie in concediere disciplinara.
 
 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preaviz demisiecercetare disciplinaranerespectare preaviz

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 11 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nerespectarea termenului de preaviz in cazul demisiei. Ce consecinte exista? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?
Descarcati GRATUIT raportul special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"
 

 


 
Angajarea - pasii catre o recrutare de succes
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Regulamentul Intern - Ce verifica inspectorii veniti in control?"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]