Repausul saptamanal. Este legal un program de lucru de 6 zile pe saptamana?

23 Septembrie 2010
23 Septembrie 2010
contract individual de muncacodul munciitimp de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un angajat are contract individual de munca de 8 h pe zi si lucreaza 6 h pe zi/ 6 zile pe saptamanal (de luni pana sambata): este legal? In cazul in care nu este legal, care este solutia legala, astfel incat angajatul sa lucreze cate 6 h pe zi 6 zile pe saptamana, fara acordarea unei zile libere si fara acordarea sporului de week-end?

Raspuns:
Potrivit art. 132 din Codul muncii, repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Exista insa doua ipoteze - pericolul de a se prejudicia interesul public sau pericolul de a se periclita desfasurarea normala a activitatii - conform art. 132 alin.(2) din Codul muncii, cand repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern.

In aceasta situatie, salariatii beneficiaza de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca (art. 123 alin. 3).

In plus, art. 132 alin.(4) stabileste ca, in situatii de exceptie, zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2) respectiv, dublul sporului de 75% din salariu de baza.

In concluzie:
- chiar daca in anumite conditii, repausul saptamanal se poate acorda si in alte zile decat sambata si duminica, acordarea sa este intotdeauna obligatorie.
- acordarea decalata a repausului saptamanal se cumuleaza cu sporurile stabilite potrivit art.132 alin.(3) si (5) din Cod. Astfel, in aceste situatii sporurile nu reprezinta o alternativa la acordarea efectiva a zilelor de repaus saptamanal.

Prin urmare, nu exista solutie legala pentru ca salariatul sa lucreze 6 zile pe saptamana fara acordarea unei zi libere si a sporurilor mai sus prevazute pentru ca i s-ar incalca dreptul la repaus saptamanal.

Potrivit art. 38 din Codul muncii salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Din acest punct de vedere, inserarea in contractul individual de munca a unei clause prin care salariatul se obliga sa presteze munca 6 zile pe saptamana este nula absolut chiar si in situatia in care activitatea desfasurata de salariat nu depaseste durata maxima a timpului de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la intocmirea DOSARELOR DE PERSONAL ale salariatilor!


Neprezentarea dosarului sau lipsa documentelor sunt vizate de ITM!

1. Ce este, asadar, acest dosar?
2. Ce documente trebuie sa cuprinda?
3. De ce sunt inspectorii ITM atat de interesati de el?
4. Cum va protejati de amenzile foarte dure?

Raspunsurile in ghidul practic: Dosarul personal al salariatului »

Explicatii, lamuriri si raspunsuri profesioniste oferite pe loc! Rezerva aici >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]