Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

GDPR: Noua lege privind protectia datelor (I)

gdpr 2018protectia datelorprotectia datelor cu caracter personal
Chiar daca Regulamentul de protectie a datelor a devenit aplicabil de indata, chiar si in absenta unei legi interne in materie, era totusi necesara o astfel de lege, pentru a clarifica anumite aspecte privind aplicarea Regulamentului, raportat la realitatile noastre nationale. Ca urmare, a fost adoptata – in sfarsit - Legea nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE, publicata in Monitorul Oficial nr. 651 din 26 iulie 2018.


Ce trebuie sa faceti dvs., in calitate de manager HR, pentru a nu incalca prevederile acestui Regulament si pentru a nu pune firma in pericol?

Raspunsul vi-l ofera o lucrare specializata, conceputa in mod special pentru particularitatile activitatii Departamentului de Resurse Umane - GDPR pentru managerii HR >>>


Legea cuprinde o serie de mentiuni privind modul de aplicare a Regulamentului, dar ceea ce ne intereseaza, in planul raporturilor de munca, este art. 5. Potrivit acestui text, in cazul in care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicatii electronice si/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de munca, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajatilor, in scopul realizarii intereselor legitime urmarite de angajator, este permisa numai daca:

  • interesele legitime urmarite de angajator sunt temeinic justificate si prevaleaza asupra intereselor sau drepturilor si libertatilor persoanelor vizate;
  • angajatorul a realizat informarea prealabila obligatorie, completa si in mod explicit a angajatilor;
  • angajatorul a consultat sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii angajatilor inainte de introducerea sistemelor de monitorizare;
  • alte forme si modalitati mai putin intruzive pentru atingerea scopului urmarit de angajator nu si-au dovedit anterior eficienta; si
  • durata de stocare a datelor cu caracter personal este proportionala cu scopul prelucrarii, dar nu mai mare de 30 de zile, cu exceptia situatiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.

Stocarea si prelucrarea de fotografii si imagini video este asadar posibila, dar cu indeplinirea a 5 conditii: interes, informare, consultare, epuizarea altor mijloace, durata.

Prima conditie este existenta unui interes legitim. Conceptul de interes legitim este folosit si in cuprinsul art. 6 din Regulament, ca temei pentru prelucrarea datelor personale generale. Dar datele personale care pot fi prelucrate prin utilizarea de sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicatii electronice si/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de munca pot include si date biometrice (imagini ale salariatului, de exemplu). Datele biometrice fac parte din categoria datelor sensibile, a caror prelucrare este reglementata mult mai restrictiv, prin art. 9 din Regulament.

De aceea, consideram ca trebuie facuta distinctia intre:
  • interesul legitim in care pot fi prelucrate datele personale generale. Spre exemplu, angajatorul are interesul legitim de a pastra la dosarul personal al salariatului sanctiunea disciplinara pe care i-a aplicat-o. Nu are obligatia legala de a o pastra, dar are interesul de a o face, stocarea realizandu-se pentru 12 luni (pana la radierea sanctiunii);
  • interesul vital, la care se refera art. 5 din Legea nr. 190/2018, si care trebuie sa fie atat de important, incat sa prevaleze asupra intereselor sau drepturilor si libertatilor persoanelor vizate.

Asadar, este o chestiune de dozare; imprejurarile care justifica amplasarea unei camere de luat vederi sau utilizarea unui alt mijloc de monitorizare trebuie sa fie mult mai importante decat cele care justifica pastrarea unui document la dosarul personal al salariatului. Motivarea filmarii activitatii unui salariat trebuie sa fie foarte puternica, in niciun caz simpla monitorizare a modului de utilizare a timpului de lucru sau productivitatea muncii.

Scopul monitorizarii va fi pus in balanta, de fiecare data, cu drepturile si libertatile celui monitorizat. De exemplu, daca se monitorizeaza parcul auto, nu va putea continua monitorizarea si in afara orelor de program, atunci cand salariatul se deplaseaza in scopuri private (chiar si cu autoturismul aflat in proprietatea firmei), deoarece interesul urmaririi bunurilor companiei nu poate surclasa dreptul persoanei la viata privata.

Angajatorul nu poate invoca argumentul exercitarii dreptului de proprietate asupra calculatoarelor pentru a justifica accesul nerestrictionat asupra informatiilor stocate in acesta sau verificarea istoricului navigarii online a salariatului. Nici activitatea telesalariatilor, desfasurata in temeiul Legii nr. 81/2018, nu se va putea verifica prin monitorizarea de la distanta a activitatii online a salariatului.


Ghidul va explica exact ce masuri trebuie sa luati pentru a va conforma Regulamentului si a evita cu succes amenzi de pana la 20 de milioane de euro sau de pana la 4% din cifra de afaceri >>>



Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
gdpr 2018protectia datelorprotectia datelor cu caracter personal

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 31 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


GDPR: Noua lege privind protectia datelor (I) Nota: 3.5 din 5 - 3 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Care Este Cadrul Legal De Reangajare Ca Pensionar? Dupa Terminarae PerioadeiIntrebare: Cum ma pot reangaja in acelasi loc de munca dupa terminarea perioadei contractuale - CIM incheiat dupa pensionare, pe perioada determinta de 3 ani. Sunt pensionata la limita de varsta si stagiu complet de cotizare -35 ani. Din 1987 lucrez in acelasi loc de munca; intre 1987-2000 pe postul de muzeograf; intre 2000-2015, functia de sef de sectie; din 2015-2018, sef de sectie, post ocupat prin concurs dupa pensionare) cu CIM pe 3 ani. Multumesc, Elena Ilie
 

Raspuns: multumesc mult! m-ar fi ajutat daca imi indicati si prevederile legale!<br />... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“7+1 modele de fise de post actualizate conform GDPR”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.

 

Atentie la Fisele de Post modificate de GDPR!

Modele de Fise de Post actualizate in 2018
 
Descarcati gratuit Raportul Special
"7+1 modele de fise de post actualizate conform GDPR"
7+1 modele de fise de post actualizate conform GDPR

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 


 
Atentie la Fisele de Post modificate de GDPR!
Modele de Fise de Post actualizate in 2018

Descarcati gratuit Raportul Special

"7+1 modele de fise de post actualizate conform GDPR"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]