Radierea sanctiunii disciplinare. Sanctiuni radiate. Model decizie radiere

16 Noiembrie 2011
16 Noiembrie 2011
Codul munciisanctiunea disciplinaramodel decizieradierea sanctiunii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un model pentru decizia de radiere a sanctiunii disciplinare, conform art. 248, alin. (3) din Codul muncii republicat. Daca nu a mai fost savarsita o alta abatere disciplinara timp de 12 luni, se emite decizie de radiere a sanctiunii disciplinare pentru toate situatiile prevazute la art.248 alin. (1) lit. a - e sau exista exceptii pentru care nu mai este necesara emiterea acesteia?

Raspuns: Potrivit dispozitiilor art. 248 alin. (3) din Codul muncii , republicat, sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Asadar, radierea intevine de drept, ope legis, angajatorul avand doar obligatia de a constata intervenirea radierii de drept.

Art. 248 alin. (1) mentioneaza sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara, respectiv
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Apreciem ca radierea poate interveni pentru toate sanctiunile disciplinare, cu exceptia sanctiunii disciplinare constand in desfacerea disciplinara a contractului individual de munca prevazuta de art. 248 alin. (1) lit. e) din Codul muncii , republicat.

Astfel, la implinirea termenului de 12 luni de la aplicarea sanctiunii disciplinare neurmata de o noua sanctionare disciplinara, angajatorul are obligatia sa emita o decizie scrisa prin care constata radierea de drept a sanctiunii aplicate salariatului.

Model decizie de radiere a sanctiunii disciplinare:

SC .............
Sediul ............
C.U.I. .................
Tel/Fax: ............

DECIZIA Nr......./..............

Avand in vedere ca de la data aplicarii sanctiunii disciplinare constand in ............ in baza deciziei nr. ......../............ emise de adminsitratorul societatii s-au implinit 12 luni,

Tinand cont ca pe durata de 12 luni de la aplicarea sanctiunii disciplinare, salariatului nu i s-a aplicat o alta sanctiune disciplinara,

In temeiul 248 alin. (1) lit. e) din Codul muncii , republicat,

Administratorul SC ............ dl./dna. .............. emite urmatoarea

D E C I Z I E

1. Constata radierea de drept a sanctiunii disciplinare constand in ........... aplicata salariatului ............... avand functia de .............. in baza contractului individual de munca nr. ....../..........

2. Cu aducerea la indeplinire a prezentei decizii Departamentul Resurse Umane care va comunica prezenta decizie persoanei in cauza.


ADMINISTRATOR,
Semnatura .............
L.S.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]