Cum se procedeaza pentru radierea unei desfaceri disciplinare a contractului de munca? Este imperios sa cunoastem aceste aspecte in contextul in care concedierile disciplinare reprezinta un subiect deosebit de important pentru angajatori.
Asa cum prevede art. 248 alin. (3) din Codul muncii, sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen.
Nu uitati faptul ca radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
Asadar, textul de lege prevede ca sanctiunea se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare. Prin urmare, nu se impune conditia ca in cele 12 luni, persoana trebuie sa fi avut calitatea de salariat sau sa fi lucrat pentru angajatorul care a dispus radierea sanctiunii disciplinare.
In concluzie, se radiaza de drept sanctiunea constand in concedierea disciplinara a salariatului in termen de 12 luni de la data concedierii. Termenul nu este susceptibil de suspendare pentru nicio perioada, deci nici pentru perioada in care contractul de munca a incetat ca urmare a concedierii.
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Daca un salariat a fost sanctionat cu Avertisment, este necesar a intocmi Decizie de radiere (la implinirea 1 an)?
Una dintre sanctiunile disciplinare pe care angajatorul le poate aplica salariatului gasit vinovat de savarsirea unei abateri disciplinare este avertismentul scris, in conformitate cu dispozitiile art. 248 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, republicat.
Potrivit dispozitiilor art. 248 alin. (3) din Codul muncii, republicat, sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen.
Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
Prin urmare, in cazul in care salariatul a fost sanctionat cu avertisment scris si nu i s-a aplicat o noua sanctiune disciplinara in termenul de 12 luni de la aplicarea acestei sanctiuni, angajatorul este obligat in temeiul art. 248 alin. (3) din Codul muncii, republicat sa constate prin decizie emisa in forma scrisa radierea sanctiunii disciplinare.