Sanctiuni disciplinare aplicate inainte si dupa modificarile Codului muncii

radiere sanctiuneCodul Muncii modificatLegea 40/2011sanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Referitor la radierea sanctiunii disciplinare, daca un salariat are 4 luni la rand cate o sanctiune, dar dupa ultimul nu mai are timp de 12 luni nici una, cand se emite decizia de radiere, se face pentru toate cele 4 sanctiuni?

La intrarea in vigoare a Legii 40/2011, trebuie sa se emita decizia de radiere si pentru
sanctiunile deja date, daca expira 12 luni de la ultima sanctiune? Se iau in considerare toate sanctiunile date de la angajare la firma pentru fiecare salariat si sa radiem tot? Cu ce data se emite decizia pentru sanctiuni mai vechi de 12 luni?


Raspuns: Prin Legea 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 – Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu nr. 225 din data de 31 martie 2011, a fost introdusa in Codul muncii institutia radierii de drept a sanctiunii disciplinare, potrivit careia sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Legea 40/2011 a intrat in vigoare in 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, conform art. IV din aceasta lege. Prin urmare, de la aceasta data precizata in cuprinsul legii, a intrat in vigoare si dispozitia legala privind radierea sanctiunii disciplinare, aplicandu-se situatiilor juridice in curs la momentul intrarii in vigoare, precum si situatiilor noi ce se ivesc in practica dupa intrarea in vigoare.

Asadar, apreciem ca institutia radierii vizeaza si situatiile in care termenul de 12 de luni de la aplicarea sanctiunii disciplinare, sanctionare dispusa inaintea intrarii in vigoare a Legii 40/2011, se implineste dupa intrarea in vigoare a acestei legi.

Prin urmare, institutia radierii de drept a sanctiunii disciplinare vizeaza atat sanctiunile
disciplinare aplicate inainte de intrarea in vigoare a Legii 40/2011, dar pentru care termenul de 12 luni de la aplicare, neinsotita de aplicarea unei alte sanctiuni disciplinare in acest termen, se implineste dupa intrarea in vigoare a acestei legi, cat si sanctiunile disciplinare aplicate dupa intrarea in vigoare a Legii 40/2011.

Astfel, in speta, daca salariatul a fost sanctionat disciplinar cu cate o sanctiune in 4 luni
succesive, dar dupa ultima sanctiune din cele 4 succesive au trecut 12 luni in care nu i s-a aplicat o alta sanctiune disciplinara, iar durata de 12 luni s-a implinit dupa intrarea in vigoare a Legii 40/2011, apreciem ca decizia de radiere va viza ultima sanctiune disciplinara aplicata din cele 4 succesive.

Decizia de radiere a sanctiunii disciplinare este datata cu data emiterii acesteia, insa va viza radierea de drept a sanctiunii disciplinare aplicate salariatului cu 12 luni anterioare datei emiterii deciziei.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
radiere sanctiuneCodul Muncii modificatLegea 40/2011sanctiune disciplinara

Data aparitiei: 20 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sanctiuni disciplinare aplicate inainte si dupa modificarile Codului muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]