Vom stabili, prin cele ce urmeaza, ce fel de acte trebuie intocmite de catre angajator pentru a trimite un numar de 20 de salariati sa lucreze la o alta societate comerciala, in aceeasi localitate, avand in vedere ca intre societatea in cauza si cealalta S.A. s-a semnat un contract de prestari de servicii. Vom stabili, totodata, si daca intervin modificari in structura contractelor de munca.
Solutia consultantului:
Modificarea temporara a locului muncii se poate realiza, in mod unilateral, de angajator prin delegare sau detasare, in conditiile prevazute de Codul muncii. Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator, lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Deosebirea dintre delegare si detasare consta in aceea ca salariatul delegat presteaza activitate pentru angajator, dar in alt loc de munca decat cel stabilit in contractul individual de munca, in timp ce salariatul detasat presteaza activitate pentru alt angajator.
In cazul delegarii, contractul individual de munca nu se suspenda, iar angajatorul are obligatia de a-i plati salariatului drepturile salariale spre deosebire de detasare, situatie in care contractul individual de munca se suspenda, iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In situatia expusa, din informatiile furnizate intelegem ca este vorba de o delegare intrucat activitatea este prestata pentru angajatorul care a incheiat cu salariatii contractele individuale de munca si tot acest angajator este cel care le plateste salariile.
Conform art. 44 alin. (1) din Codul muncii, delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Delegarea presupune modificarea locului muncii, insa, intrucat modificarea este temporara, nu se modifica contractul individual de munca. Actul unilateral prin care se dispune delegarea poate imbraca forma unei decizii, dispozitii etc. In practica, delegarea se efectueaza in baza documentului finaciar-contabil - Ordin de deplasare - ale carui model si continut sunt reglementate de O.M.E.F. nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile.