Persoanele care au dreptul la diurna, transport si cazare

DiurnaDelegareDetasareCodul munciitransportcazareindemnizatia de deplasare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dreptul la indemnizatia de deplasare este un drept ce se acorda salariatilor pe durata delegarii si detasarii.

Indemnizatia de delegare sau detasare (diurna) pentru delegarea/detasarea in tara si strainatate este un drept cuvenit persoanelor fizice care au calitatea de salariat, pe perioada delegarii/detasarii.

Astfel, art. 44 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

In ceea ce priveste detasarea, art. 46 alin. (4) din Codul muncii stabileste ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

In conformitate cu prevederile art. 44 alin. (2) si 46 alin. (4) din Codul muncii, salariatii detasati sau delegati au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare.

In cazul platitorilor de impozit pe profit, Codul fiscal prevede la art. 21 alin. (2) lit. e) ca sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si prin urmare deductibile, cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme.
Conform Normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al societatii comerciale sau contractul de administrare/mandat.

In sensul art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, persoanele fizice asimilate salariatilor cuprind si:
a) directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii;
b) persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora

Astfel, daca diurna poate fi acordata doar salariatilor, cheltuielile de transport si cazare pentru delegare/detasare se acorda si sunt deductibile si pentru administratori, directori care isi desfasoara activitatea in baza contractului de administrare/mandat, in conditiile prevazute de lege.

In consecinta, persoanele carora li se pot deconta cheltuieli de transport si diurna sunt expres prevazute de lege. In speta, daca persoana care insoteste salariatul nu are niciuna dintre aceste calitati nu i se poate deconta diurna sau cheltuielile de transport si cazare.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la angajarea lucratorilor STRAINI!


Noutati importante aduse de Legea nr. 28/2024 si O.U.G nr. 25/2024

Descoperiti totul despre procedura obligatorie ce trebuie parcursa la angajarea strainilor in Romania! Probleme frecvente si modalitati optime de rezolvare!

Ghidul practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE in Romania va arata care sunt principalele probleme pe care le veti intampina si care sunt solutiile cele mai eficiente pentru a le depasi!

Ghidul explica tot!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
DiurnaDelegareDetasareCodul munciitransportcazareindemnizatia de deplasare

Data aparitiei: 25 Iunie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Persoanele care au dreptul la diurna, transport si cazare Nota: 4.17 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cadouri in bani de Paste. Luna acordariiIntrebare: In cazul in care, in luna aprilie 2024, s-a oferit angajatilor o prima de PASTE (mai 2024), va rog sa-mi spuneti unde trebuie sa se regaseasca aceasta prima, pe statul de plata din luna aprilie 2024 sau pe cel din luna mai 2024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata insarcinata. Reducerea timpului de lucru in baza recomandarii mediculuiIntrebare: In cazul unei angajate insarcinata care vine cu recomandare de la medicul specialist de reducere a programului de lucru de la 8 ore la 6 ore, va rugam sa ne transmiteti daca angajata trebuie sa prezinte lunar la angajator concediu medical cod 10 (reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru) sau ce documente sunt necesare pentru a reduce programul de lucru.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]