Va reamintim ca unul dintre elementele contractului individual de munca il reprezinta locul muncii. Art. 17 alin. (3) lit. b) coroborat cu alin. (4) din Codul muncii, republicat, stabilesc ca in con-tractul individual de munca al salariatului se inscrie, ca element obligatoriu, locul muncii sau, inlipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Astfel, in ceea ce priveste locul muncii, sunt posibile doua situatii:
1. stabilirea in contractul individual de munca a unui loc de munca fix, situatie in care sala-riatul isi va desfasura activitatea la acest loc de munca;
2. posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri, situatie in care, in contractul ini-dividual de munca nu este prevazut un loc de munca fix.
Pentru a desfasura activitate in alte locuri de munca decat cele inscrise in contractul individualde munca, salariatul poate fi delegat sau detasat in conditiile Codului muncii.
Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Atunci cand angajatorul dispune masura temporara a detasarii, contractul individual de muncaincheiat cu salariatul se suspenda pe toata durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) dinCodul muncii (cu exceptia detasarii transnationale).
Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii, exercitarea temporara, din dispozitiaangajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciuin afara locului sau de munca.
Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator, lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Deosebirea dintre delegare si detasare consta in aceea ca salariatul delegat presteaza activitate pentru angajator, dar in alt loc de munca decat cel stabilit in contractul individual demunca, in timp ce salariatul detasatpresteaza activitate pentru alt angajator.
In cazul delegarii, contractul individual de munca nu se suspenda, iar angajatorul are obligatiade a-i plati salariatului drepturile salariale, spre deosebire de detasare, situatie in care contractul individual de munca se suspenda, iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat.
Exemplu de delegare:
Angajatorul X incheie un contract de prestari servicii cu beneficiarul Y, prin care se obliga sa execute lucrari de constructii la imobilul in care beneficiarul Y are sediul social. Pentru executarea lucrarilor, angajatorul X il trimite pe salariatul Z la sediul beneficiarului Y pentru o perioadade 45 de zile. Astfel, locul muncii al salariatului Z este modificat pe o perioada de 45 de zile la sediul beneficiarului Y, din dispozitia angajatorului.
Pe durata celor 45 de zile:
contractul individual de munca nu se suspenda;
salariatul Z este platit de angajatorul X.
Delegarea poate fi dispusa:
– de la sediul unitatii la o sucursala, la un punct de lucru din aceeasi localitate;
– de la o sucursala dintr-o localitate la un punct de lucru din alta localitate;
– de la sediul angajatorului la sediul altei persoane juridice, in scopul negocierii unui contractintre cele doua unitati.
Oricare ar fi noua locatie, delegatul isi va exercita in continuare aceleasi atributii delimitateprin fisa postului.
In perioada delegarii, salariatul isi pastreaza functia si celelalte drepturi prevazute de con-tractul individual de munca [art. 42 alin. (2) din Codul muncii].
Exemplu de detasare:
Angajatorul Y (filiala a societatii X) necesita un specialist pentru implementarea unui sistem informatic. Cunoscand ca societatea X a implementat un astfel de sistem, ii solicita acesteia sa-l detaseze pe salariatul Z, care s-a ocupat de implementare, pe o perioada de 2 luni.
Este important sa cunoastem ce reprezinta delegarea si detasarea, deoarece numai in aceste perioade salariatii au dreptul la diurna. In alte situatii de deplasare a salariatilor, acestia nu au dreptul la diurna. Aceasta distinctie prezinta o importanta deosebita din punct de vedere fiscal, intrucat regulile fiscale aplicabile diurnei sunt diferite de cele aplicabile altor sume acordate salariatilor cand nu se afla in perioada de delegare sau detasare.
Diurna sau indemnizatie de mobilitate? Citeste mai multe in lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>
Sursa foto free: unsplash.com
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<