Detasarea salariatilor. In ce CONDITII poate fi dispusa, conform legii?

detasare salariatiiperioada detasare
Detasarea salariatilor. In ce CONDITII poate fi dispusa, conform legii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Un magazin alimentar A intra in renovare spatiu care va dura in jur de 3 luni. Exista posibilitatea de a detasa salariatii la firma (B) (din aceeasi localitate) care este dispusa sa ii preia dar nu doreste sa apara la ea in Revisal? Se poate incheia intre cele 2 firme un contract in care firma B va plati catre firma A salariile si taxele aferente? Sau e obligatoriu ca angajatii sa apara detasati de la A la B, sa li se opereze in Revisal aceasta detasare?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Detasarea poate fi dispusa, dar nu in maniera descrisa de dvs.
 
Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
 
Asadar, in baza acestui articol salariatii pot fi detasati la un alt angajator iar contractul individual de munca se suspenda pe durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. Angajatorul la care sunt detasati salariati nu-i inregistreaza in Revisal. Doar angajatorul care ii detaseaza pe salariati inregistreaza in Revisal detasarea si suspendarea contractului individual de munca.
 
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna! Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
 
 
Prin urmare, angajatorul care ii detaseaza pe salariati nu poate sa ii plateasca pe salariati pe durata detasarii si sa factureze costurile salariale angajatorului la care sunt detasati salariatii. Aceasta este procedura in cazul agentului de munca temporara calitate pe care angajatorul care ii detaseaza pe salariati nu o are.
 
Angajatorul la care salariatii sunt detasati le plateste acestora drepturile salariale si ii inregistreaza in declaratia 112.
 
In ceea ce priveste documentele necesare, mentionez ca legea nu face nicio referire cu privire la documentele in baza carora poate fi dispusa detasarea. Apreciez ca trebuie sa existe o intelegere prealabila intre cei doi angajatori prin care angajatorul la care salariatul isi desfasoara activitatea consimte ca salariatul sau sa desfasoare activitate pentru celalalt angajator, la solicitarea acestuia. Asadar, la baza detasarii va sta inscrisul din care rezulta intelegerea dintre cei doi angajatori precum si decizia de detasare intocmita de angajatorul care il detaseaza pe salariat. De obicei are loc un schimb de adrese intre cele doua unitati. 
 
Prima precizeaza categoriile de personal solicitate, perioada pentru care se doreste detasarea si data de la care se doreste detasarea lor, iar cea de-a doua unitate transmite raspunsul sau, nominalizand, de regula, persoanele ce urmeaza sa fie detasate, functia si salariul acestora.
 
Un raspuns valabil la data de 15.09.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare salariatiiperioada detasare

Data aparitiei: 21 Septembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasarea salariatilor. In ce CONDITII poate fi dispusa, conform legii? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]