"Un magazin alimentar A intra in renovare spatiu care va dura in jur de 3 luni. Exista posibilitatea de a detasa salariatii la firma (B) (din aceeasi localitate) care este dispusa sa ii preia dar nu doreste sa apara la ea in Revisal? Se poate incheia intre cele 2 firme un contract in care firma B va plati catre firma A salariile si taxele aferente? Sau e obligatoriu ca angajatii sa apara detasati de la A la B, sa li se opereze in Revisal aceasta detasare?"
Raspunsul specialistilor:
Detasarea poate fi dispusa, dar nu in maniera descrisa de dvs.
Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Asadar, in baza acestui articol salariatii pot fi detasati la un alt angajator iar contractul individual de munca se suspenda pe durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii. Angajatorul la care sunt detasati salariati nu-i inregistreaza in Revisal. Doar angajatorul care ii detaseaza pe salariati inregistreaza in Revisal detasarea si suspendarea contractului individual de munca.
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna! Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
Prin urmare, angajatorul care ii detaseaza pe salariati nu poate sa ii plateasca pe salariati pe durata detasarii si sa factureze costurile salariale angajatorului la care sunt detasati salariatii. Aceasta este procedura in cazul agentului de munca temporara calitate pe care angajatorul care ii detaseaza pe salariati nu o are.
Angajatorul la care salariatii sunt detasati le plateste acestora drepturile salariale si ii inregistreaza in declaratia 112.
In ceea ce priveste documentele necesare, mentionez ca legea nu face nicio referire cu privire la documentele in baza carora poate fi dispusa detasarea. Apreciez ca trebuie sa existe o intelegere prealabila intre cei doi angajatori prin care angajatorul la care salariatul isi desfasoara activitatea consimte ca salariatul sau sa desfasoare activitate pentru celalalt angajator, la solicitarea acestuia. Asadar, la baza detasarii va sta inscrisul din care rezulta intelegerea dintre cei doi angajatori precum si decizia de detasare intocmita de angajatorul care il detaseaza pe salariat. De obicei are loc un schimb de adrese intre cele doua unitati.
Prima precizeaza categoriile de personal solicitate, perioada pentru care se doreste detasarea si data de la care se doreste detasarea lor, iar cea de-a doua unitate transmite raspunsul sau, nominalizand, de regula, persoanele ce urmeaza sa fie detasate, functia si salariul acestora.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul dupa 24 de luni vechimeIntrebare: Am un angajat cu contract de munca de peste 24 de luni care a avut pana la 31.12.2024 salariu peste cel minim pe economie, adica 3900. Incepand cu data de 01.01.2025 putem sa-l aducem la minimul pe economie de 4050, chiar daca are peste 24 de luni de la data incheierii contractului individual de munca sau trebuie sa i acordam un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revizuire medicala. Incadrare in gradul III de invaliditateIntrebare: Suntem in situatia in care avem un angajat care are decizie medicala asupra capacitatii de munca si limitare de a lucra 4 ore /zi, grad de invaliditate 3, capacitate de munca pierduta la jumatate (are si certificat de incadrare in grad de handicap accentuat pana la data de 29.09.2025). Am redus programul la 4 ore /zi si salariul aferent celor 4 ore conform deciziei medicale. Va rog ma puteti ajuta cu urmatoarele raspunsuri: 1) exista posibilitatea legala de la lucra 8 ore daca angajatul doreste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<