Deducere cheltuieli cu diurna conform legii 168 din 2013

20 Iunie 2013
20 Iunie 2013
DiurnaDelegareDetasarelegea 168/2013cheltuieli deductibile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 168/2013 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei 310 din 29.05.2013, a abrogat prevederile care limiteaza dreptul de deducere a diurnei in limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, adica  art. 21 alin. (3) lit b din Codul fiscal. Eliminarea a fost necesara pentru a permite deducerea integrala a cheltuileilor cu diurna acordata salariatilor in situatia in care acesta limita este depasita.

Prin aplicarea acestei prevederi, dar si a regulilor valabile de la 1 februarie, care stabileau ca diurna, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice, se supune impozitului pe salarii si se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, entitatile platitoare de impozit pe profit erau dezavantajate, ajungandu-se la o dubla impozitare, pentru suma din diurna care depasea limita legala, societatea suporta un impozit de 16%, avand in vedere ca acea cheltuiala era considerata  nedeductibila.

Asadar,incepand cu data de 1 iulie 2013, prevederea de la art 21, alin 3), lit (b) din Codul fiscal va fi abrogata iar regulile in ceea ce priveste diurna sunt urmatoarele:

- Diurna acordata salariatilor in limita de 2,5 ori, nivelul legal stabilit pentru institutiile publice este considerata cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit si anterior datei de 1 iulie 2013 si dupa data de 01 iulie 2013;

- Diurna acordata salariatilor peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice (diferenta) se include in veniturile salariale si in baza de calcul pentru contributiile sociale in luna in care este acordata si incepand cu data de 01 Iulie 2013 este considerata cheltuiala deductibila la calcului impozitului pe profit. In perioada 01 februarie 2013 -30 iunie 2013 difernta diurnei acordate  peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, a fost considerata cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.

In ceea ce priveste decontarea cheltuielilor privind deplasarea in strainatate, actul normativ care reglementeaza conditiile de acordare si cuantumul minim al diurnei cuvenite personalului din institutiile publice este HG 518/1995, privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

Conform art. 44 alin. (2) din Codul Muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, cat si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. In domeniul privat diurna se stabileste prin negociere individuala sau colectiva.

De exemplu, diurna zilnica pentru Germania conform HG 518/1995 este 35 euro iar suma maxim deductibila va fi 87.5 euro/zi (35 x 2.5).

Referitor la intrebarea dvs., cheltuiala cu diurna acordata salariatilor, ce nu depaseste 2.5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice este considerata cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit si nu se include in veniturile salariale ale angajatilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]