Eliberarea unei adeverinte de vechime in munca pentru un director general. Cine o va semna?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
21 Noiembrie 2016
21 Noiembrie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
adeverinta vechime in muncaeliberare adeverinta vechimevechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de mentionat inca de la inceput ca, competenta de semnare a anumitor documente emise de catre unitatea angajatoare ar trebui sa faca obiectul unei proceduri interne sau sa fie reflectata in cuprinsul fiselor de post, la capitolul limite de competente.


 
 
In acest sens, atunci cand un director se va pensiona cine ii va semna adeverinta, privind vechimea in munca? 


 
 
Iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro: "Un salariat, director general la o SC urmeaza a se pensiona limita de varsta. In organigrama sunt doua funcii de conducere: director general si director economic. Mai sunt 3 membri ai consiliului de administratie, cei doi de mai sus si inca un membru cu functia de sef serv administrativ. Adeverinta privind vechimea in munca incepand cu data de 01.11.2011, cand s-au desfiintat cartile de munca, cine o semneaza?"


 
 
 In acest context si avand in vedere ca directorul general nu ar trebui sa se pensioneze, competenta de a semna o adeverinta de vechime ar putea fi delegata conducatorului compartimentului de resurse umane sau oricarei alte persoane cu functie de conducere care ar putea indeplini si semna in numele si pe seama directorului general.


 
Asadar, adeverinta de vechime ce va fi eliberata in vederea pensionarii persoanelor care ocupa functii de conducere in cadrul unitatii poate fi semnata de persoana careia ii este delegata in mod expres aceasta competenta, respectiv aceea de a semna acest tip de documente.


 
 
Vechimea in munca poate fi cumparata 

 
 
Odata cu promulgarea legii care prevede "cumpararea" efectiva a vechimii in munca, nu putini au fost cei care s-au intrebat, cum va functioneaza acest sistem si cine poate beneficia de prevederile acestei legi.


 
 
Ce trebuie sa stii despre cumpararea vechimii in munca:


 
 
- toate persoanele care nu au iesit inca la pensie si care au perioade in care nu au beneficiat de nicio asigurare in sistemul de pensii si care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala si ultimii 5 ani anteriori acestei date. Astfel, persoanele aflate in aceasta situata pot plati retroactiv contribuita la pensii


 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]