ICCJ: Termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare

ICCJaplicarea sanctiunii disciplinaretermendecizia instanteisanctiunea disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat in data de 12 noiembrie 2012, decizia nr. 16 in dosarul nr. 15/2012 prin care a admis recursurile in interesul legii declarate de Avocatul Poporului si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care stabileste ca  in interpretarea si aplicarea art. 252 alin. 1 din Codul Muncii, republicat, momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare, este data inregistrarii raportului final al cercetarii disciplinare prealabile la registratura unitatii.

Prezenta decizie este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial.

In conformitate cu prevederile art. 252 alin. 1 din Codul muncii, "angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei."

In practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la "Calcularea termenului de 30 de zile in care trebuie aplicata sanctiunea disciplinara conform dispozitiilor art.252 alin. 1 din Codul muncii. Momentul de la care incepe sa curga acest termen."

Astfel, in cadrul contestatiilor formulate impotriva deciziilor de sanctionare disciplinara, unele instante de judecata au admis exceptia prescriptiei dreptului de aplicare a sanctiunii disciplinare, considerand ca data la care angajatorul a luat la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare si de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile prevazut de art. 252 alin. (1) din Codul muncii, este data la care nota/procesul verbal de sesizare/raportul de informare/referatul de prezentare a situatiei a fost inregistrat în registrul general al angajatorului si a dobandit data certa.

Alte instante, in aceleasi ipoteze, au respins exceptia prescriptiei dreptului angajatorului de a emite decizii de sanctionare, considerand ca momentul de la care incepe sa curga termenul de 30 de zile prevazut de art. 252 alin. (1) din Codul muncii este data la care reprezentatul angajatorului, persoana juridica, abilitat sa aplice sanctiuni disciplinare, a luat la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare prin raportul de cercetare disciplinara prealabila, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ICCJaplicarea sanctiunii disciplinaretermendecizia instanteisanctiunea disciplinara

Data aparitiei: 19 Noiembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

ICCJ: Termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sanctiunii disciplinare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]