Studiu de caz: Decizia de sanctionare disciplinara

07 Septembrie 2011
07 Septembrie 2011
sanctionare disciplinaraCodul munciidesfacere disciplinara CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 8.09.2011

Cum va proceda o societate in cazul in care, in urma unei cercetari disciplinare se decide desfacerea disciplinara  CIM, in ceea ce priveste decizia prin care i se aduce la cunostinta salariatului hotararea  luata? Va trebui declarata aceasta decizie la ITM? Va trebui completata pentru ITM o decizie tip in care se vor face referiri doar la articolul aferent din Codul muncii?

Trebuie precizat ca aplicarea sanctiunii se face printr-o decizie in forma scrisa, emisa in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta de savarsirea faptei dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Sub sanctiunea nulitatii absolute, decizia trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu:

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3) din Codul muncii, nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

Decizia de sanctionare se comunica salariatului in termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii (art. 252 alin. (3) din Codul muncii republicat).
Comunicarea se preda personal salariatului cu semnatura de primire ori, in caz de refuz al primirii prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Plangerea nu suspenda executarea sanctiunii disciplinare.

In concluzie, se intocmeste o singura decizie care se considera ca a fost comunicata in momentul in care salariatul a luat la cunostinta, decizie care este inregistrata in REVISAL in chiar ziua incetarii contractului individual de munca. Incepand cu data de 01.01.2011 decizia de sanctionare a salariatului nu se mai comunica Inspectoratului teritorial de munca si va fi comunicata salariatului si arhivata la dosarul personal.
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]