Foarte multe reclamatii care privesc hotararile emise de instantele de judecata din Romania ajung in ultimii ani la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). O astfel de cerere a fost facuta si de catre Daniela Ivan, o angajata a unui hotel din Bucuresti, care nu a fost multumita de decizia instantei intr-un caz de hartuire.
Cu privire la situatia care a creat dezbaterea in instanta, aceasta a declarat: "Problemele au inceput in 2005 cand la Bucuresti a venit un nou director al hotelului si in cadrul unei sedinte a anuntat masuri noi salariale nefavorabile. Dintre toti colegii mei, eu am fost singura care a vorbit spunand ca este greu sa te intorci la colegi sa le transmiti ca salariile vor fi inghetate". Ca urmare a acestei declaratii, potrivit acesteia, la locul de munca au fost enuntate nenumarate jigniri din partea conducerii si au fost anulate posibilitatile de promovare. Cateva luni mai tarziu, angajata companiei a fost anuntata ca va fi desfiintat postul pe care il ocupa, cel de business development manager. Aceasta a dorit sa candideze pe alt post, insa i s-a cerut sa isi retraga cererea.
In acest timp, angajata in cauza a redactat mai multe memorii pentru discriminare catre conducerea generala a companiei, precum si catre Consiliul National de Combatere a Discriminarii (CNCD). Consiliul a acordat aviz favorabil pentru discriminare si victimizare si l-a amendat pe directorul de la acea vreme. Cu toate acestea, directorul a reusit sa anuleze hotararea ca urmare a deciziei Curtii de Apel Bucuresti. Mai departe, Curtea de Casatie si Justitie a emis un verdict negativ in urma apelului facut de Daniela Ivan.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Codul muncii si Legea Dialogului Social
In acest moment, dosarul a ajuns la CEDO care a admis cauza, iar Daniela Ivan va afla hotararea finala, cel mai probabil, pana la finele anului in curs.