" Retrogradarea din functie este o sanctiune disciplinara ce se poate aplica numai salariatilor cu functii de conducere, sanctiune care consta in modificarea temporara a contractului de munca al salariatului in ceea ce priveste felul muncii si salariul si eventual locul de munca, prin actul unilateral de vointa al angajatorului.", precizeaza acestia.
Exista si alte sanctiuni disciplinare ce pot fi dispune, de la avertisment scris si pana la incetarea contractului de munca.
Dar in privinta retrogradarii din functie, lucrurile sunt mai complicate.
"In doctrina, se apreciaza ca retrogradarea poate fi dispusa doar cu respectarea profesiei celui sanctionat. Astfel, intr-o speta se aprecieaza ca trecerea intr-o alta munca, care presupune exercitarea unei alte profesii decat cea convenita, constituie o modificare a contractului individual de munca si nu poate fi facuta fara consimtamantul salariatului (Sentinta civila nr. 40/2003 a Tribunalului Arad).", precizeaza PortalCodulMuncii.ro.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghidul HR-istului
Concedierea perfect legala
Evident, angajatorul poate dispune in mod unilateral modificarea temporara a felului muncii, numai daca sunt indeplinite in fapt conditiile necesare pentru aplicarea sanctiunii disciplinare constand in retrogradarea din functie, sanctiune prevazuta de art. 248 alin. (1) lit. b) din Codul muncii, republicat.