Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021, publicat de Ministerul Finantelor, aloca pentru asigurarile sociale de stat an, venituri in suma de 90 miliarde de lei, iar 81,3% urmeaza sa se incaseze din contributii de asigurari.
"Pentru anul 2021, din totalul veniturilor bugetare estimate la 90,363 miliarde de lei, 81,3% urmeaza sa se incaseze din contributii de asigurari, 0,1% din venituri nefiscale si 18,6% din subventii de la bugetul de stat, respectiv suma de 16,766 miliarde de lei. Din totalul veniturilor bugetare, 90,079 miliarde de lei sunt aferente sistemului public de pensii (99,7%) si 283.325.000 lei aferente sistemului asigurarilor de
accidente de munca si boli profesionale (0,3%). Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 sunt diminuate cu suma de 9,754 miliarde de lei aferenta Pilonului II de pensii", se arata in documentul amintit.
Atentie! Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei.
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 mai 2021, inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
Cota de contributie la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) de 3,75%, reglementat prin Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru anul in curs, cheltuielile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat au fost estimate la 90,220 miliarde de lei, din care 90,079 miliarde de lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) si 140,395 milioane de lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (0,2%).
De asemenea, conform proiectului, din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,9% vor fi alocate pentru asistenta sociala si 1,1% pentru administrarea sistemului public de pensii (cheltuieli de personal, bunuri si servicii, dobanzi datorate trezoreriei statului, alte transferuri, proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, alte cheltuieli si active nefinanciare).
Din totalul cheltuielilor aferente sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, 88,6% vor fi alocate pentru asistenta sociala (pensii de invaliditate din cauza de accidente de munca sau boli profesionale, ajutoare sociale in caz de invaliditate) si 11,4% pentru functionarea sistemului (cheltuieli de personal, bunuri si servicii, dobanzi, alte cheltuieli, transferuri intre unitati ale administratiei publice si active nefinanciare).
Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2021 sunt in suma de 87,472 miliarde de lei, respectiv 7,83% din PIB.
Bugetul asigurarilor sociale de stat este programat pentru anul 2021 cu un excedent in suma de 142,930 milioane de lei aferent sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<