Pensii 2021: Cum arata noul buget si ce sume se trimit catre sistemul public de pensii

buget pensiibuget 2021 asigurari sociale
Pensii 2021: Cum arata noul buget si ce sume se trimit catre sistemul public de pensii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021, publicat de Ministerul Finantelor, aloca pentru asigurarile sociale de stat an, venituri in suma de 90 miliarde de lei, iar 81,3% urmeaza sa se incaseze din contributii de asigurari.
 
"Pentru anul 2021, din totalul veniturilor bugetare estimate la 90,363 miliarde de lei, 81,3% urmeaza sa se incaseze din contributii de asigurari, 0,1% din venituri nefiscale si 18,6% din subventii de la bugetul de stat, respectiv suma de 16,766 miliarde de lei. Din totalul veniturilor bugetare, 90,079 miliarde de lei sunt aferente sistemului public de pensii (99,7%) si 283.325.000 lei aferente sistemului asigurarilor de accidente de munca si boli profesionale (0,3%). Veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 sunt diminuate cu suma de 9,754 miliarde de lei aferenta Pilonului II de pensii", se arata in documentul amintit.
 
Atentie! Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, o reprezinta venitul ales, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei. 
 
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale este pana la data de 25 mai 2021, inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
 
Cota de contributie la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) de 3,75%, reglementat prin Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Pentru anul in curs, cheltuielile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat au fost estimate la 90,220 miliarde de lei, din care 90,079 miliarde de lei pentru sistemul public de pensii (99,8%) si 140,395 milioane de lei pentru sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (0,2%).
 
De asemenea, conform proiectului, din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,9% vor fi alocate pentru asistenta sociala si 1,1% pentru administrarea sistemului public de pensii (cheltuieli de personal, bunuri si servicii, dobanzi datorate trezoreriei statului, alte transferuri, proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile, alte cheltuieli si active nefinanciare).
 
Din totalul cheltuielilor aferente sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, 88,6% vor fi alocate pentru asistenta sociala (pensii de invaliditate din cauza de accidente de munca sau boli profesionale, ajutoare sociale in caz de invaliditate) si 11,4% pentru functionarea sistemului (cheltuieli de personal, bunuri si servicii, dobanzi, alte cheltuieli, transferuri intre unitati ale administratiei publice si active nefinanciare).
 
Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii pentru anul 2021 sunt in suma de 87,472 miliarde de lei, respectiv 7,83% din PIB.
 
Bugetul asigurarilor sociale de stat este programat pentru anul 2021 cu un excedent in suma de 142,930 milioane de lei aferent sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
buget pensiibuget 2021 asigurari sociale

Data aparitiei: 12 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pensii 2021: Cum arata noul buget si ce sume se trimit catre sistemul public de pensii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]