Legea pensiilor 2016 actualizata
Avocatul Poporului a solicitat ca intelesul termenului de "nevazator" sa fie stabilit clar, atunci cand se utilizeaza in legislatia din domeniul pensiilor.
Conform unui comunicat de presa emis de Avocatul Poporului, se arata faptul ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost deja promovat un Recurs in interesul legii referitor la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, repectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Potrivit opiniei Avocatului Poporului, dispozitiile mai sus mentionate trebuie sa se aplice si persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu doar celor cu grad de handicap vizual grav.
Concret, problema pleaca de la modul in care interpretam termenul de "nevazator".
Portal Codul Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
O parte din instantele de judecata tin cont de faptul ca "nevazator" este doar persoana cu grad de handicap grav. Cei cu handicap vizual mediu sau accentuat nu intra la aceasta categorie, de nevazatori.
Alte instante au decis diferit, considerand ca prevederile art. 59 din Lege 263 din 2010 si art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19 din 2000 se aplica si celor cu handicap vizual grav, dar si celor cu handicap vizual accentuat.
Conform Avocatului Poporului, in lege nu se distinge cu privire la nivelul gradului de handicap. Se precizeaza doar faptul ca discutam despre handicap vizual. Asadar, ambele categorii de persoane ar trebui sa beneficieze de pensie pentru limita de varsta, in conditiile legii.
In data de 19 noiembrie 2015, in Monitorul Oficial nr. 848 a fost publicata Decizia nr. 16 din 21 septembrie 2015 referitoare la recursul in interesul legii privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 59 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale art. 47 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume stabilirea intelesului termenului "nevazator".
Prin intermediul acestei Decizii, Inalta Curte de Casatie si Justitie clarifica notiunea de nevazator
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie concluzioneaza faptul ca notiunea de "nevazator" din cuprinsul celor doua norme va fi explicitata prin sintagma "cecitate absoluta", avand in vedere distinctiile prevazute de Ordinul nr. 762/1.992/2007.
Mai multe informatii despre decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt oferite aici>>>
sursa: Comunicat de Presa Avocatul Poporului