In baza deciziei instantei, salariatul concediat poate obtine:
- anularea deciziei de concediere
- despagubiri egale cu salariile si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat daca nu era concediat
- reintegrarea in post
Prin urmare, legislatia in vigoare confera dreptul angajatului concediat de a solicita sau nu reintegrarea in post.
Daca nu doreste sa fie reintegrat, va obtine anularea deciziei de concediere si despagubirile cuvenite. In acest caz, contractul de munca al salariatului concediat nelegal inceteaza de drept la data la care este emisa hotararea judecatoreasca definitva.
Daca doreste sa fie reintegrat, angajatorul este obligat sa indeplineasca acest lucru, prin decizia instantei. Potrivit art. 65 din Codul Muncii, chiar si in cazul in care postul respectiv a fost desfiintat intre timp, angajatorul este obligat sa il reinfiinteze pentru a-l putea reangaja pe salariat.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Portal Codul Muncii
Un caz specific in care angajatul concediat nelegal nu poate fi reintegrat, chiar daca a solicitat acest lucru, este existanta contractului de munca pe durata determinata. In situatia in care contractul de munca a expirat, in mod normal, instanta nu poate dispune reintegrarea.
In astfel de situatii, in care contractul de munca incheiat ar fi urmat sa inceteze de drept (un alt exemplu este pensionarea pentru limita de varsta), apare si problema stabilirii despagubirilor. Altfel spus, va fi luata in considerare data la care este emisa decizia judecatoareasca sau data la care contractul de munca ar fi incetat de drept?
Potrivit Ralucai Dimitriu, expert in litigii de munca, despagubirile nu ar trebui sa depaseasca durata efectiva a CIM. Insa, in practica, unele instante decid ca despagubirile trebuie acordate pana la data hotararii definitive, chiar daca CIM ar fi incetat de drept.