Speta de fata vizeaza aplicarea sau nu a unor criterii de departajare/selectie, pentru a justifica alegerea salariatului/salariatilor care urmeaza sa fie concediat/concediati dintr-un numar de salariati care desfasoara activitati identice sau similare.
In ce priveste sintagma "cauza reala si serioasa" in cazul desfiintarii locului de munca (desfiintarea mai multor posturi identice in cadrul societatii) au fost identificate doua orientari ale instantelor: angajatorul nu trebuie sa aplice criterii de selectie pentru a justifica alegerea salariatului in cazul concedierii, iar in cea de-a doua orientare jurisprudentiala, instantele de judecata au considerat ca angajatorul trebuie sa aplice unele criterii de departajare la alegerea salariatului care va fi concediat, potrivit
Clujust.ro.
In sedinta din 7 decembrie 2020, prin decizia ICCJ nr. 30 in dosarul nr. 2558/1/2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, legal constituit in fiecare dintre cauze, a solutionat doua recursuri in interesul legii, fiind pronuntate urmatoarele solutii:
Respinge ca inadmisibil recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului cu privire la: << interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 65 alin. (2) din Legea nr. 53/2003, republicata, referitor la sintagma „cauza reala si serioasa" in sensul de a se stabili „daca un caracter serios al concedierii presupune ca, in situatia reducerii numarului de posturi identice din cadrul unitatii, angajatorul trebuie sa aplice unele criterii de departajare/selectie, pentru a justifica alegerea salariatului/salariatilor care urmeaza sa fie concediat/concediati dintr-un numar de salariati care desfasoara activitati identice sau similare">>.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 7 decembrie 2020.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<