legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Inexistenta reglementarii legale a continutului notificarii de preaviz

14 Noiembrie 2012
14 Noiembrie 2012
notificare preavizconcediere colectivacodul munciilegea dialogului socialtermen
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Analizam mai jos cazul unei societati in cadrul careia s-a efectuat o concediere colectiva de 60 de persoane. Vom vedea astfel daca se poate emite notificarea de preaviz comuna, cu tabel anexa la notificare, cu persoanele implicate care vor lua la cunostinta sau daca este obligatorie notificarea individuala. Precizam ca toti salariatii intra in preaviz la aceeasi data.

Acordarea preavizului. Notificarea

Acordarea preavizului este un moment premergator incetarii contractelor individuale ale salariatilor
prin concediere. Astfel, fie ca este vorba de concediere colectiva sau de concediere individuala, salariatii au dreptul la un preaviz, ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare conform art. 75 alin. (1) din Codul muncii, republicat. Exista insa posibilitatea ca salariatii sa aiba dreptul la un preaviz mai mare daca prin contractul individual de munca ori prin contractul colectiv de munca aplicabil, deci inclusiv cel de nivel superior, se prevede un astfel de drept, astfel incat vor beneficia de acest drept superior.

Respectarea procedurii de concediere presupune si respectarea termenului de preaviz, deoarece acordarea preavizului este inclusa procedurii ce vizeaza concedierea salariatului, iar concedierea dispusa fara acordarea acestui preaviz este lovita de nulitate absoluta.

Codul muncii nu prevede in cazul concedierii salariatului obligatia angajatorului de a comunica preavizul printr-o notificare separata de decizia de concediere, nu stabileste o procedura privind acordarea preavizului In cazul concedierii. in toate cazurile insa, preavizul trebuie sa fie acordat, adica trebuie ca salariatii sa beneficieze efectiv de preaviz in caz de concediere. Numai continutul deciziei de concediere are o reglementare legala si obligatorie, concedierea dispusa cu nerespectarea conditiilor de forma fiind lovita de nulitate absoluta.

Asadar, legea nu stabileste modalitatea prin care se acorda preavizul, astfel incat, in lipsa unei prevederi exprese in legislatia muncii, dovada comunicarii acordarii preavizului apreciem ca poate fi facuta prin orice inscris emanand de la angajator.

In materia concedierii exista practica preavizarii salariatilor prin inscrisuri separate deciziilor de concediere. In aceasta situatie apreciem ca notificarea (instiintarea) de preaviz poate fi emisa inclusiv ca un document comun pentru toti salariatii implicati in concediere. Esential sub aspectul preavizului fiind sa puteti face dovada, in eventualitatea contestarii masurii de concediere in instanta, ca salariatilor li s-a acordat efectiv.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la NOUTATILE
din HR!
Descarcati raportul
"TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]