Noua lege a Dialogului Social va aduce modificari IMPORTANTE. Obligatii noi pentru angajatori

Mara Dobrin
Mara Dobrin
05 Iulie 2018
05 Iulie 2018
Mara Dobrin
Mara Dobrin
legea dialogului social 2018obligatii angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua lege a dialogului social se afla in pregatire, asa ca angajatorii, dar si angajatii trebuie sa se astepte la noi modificari importante in ceea ce priveste legislatia muncii.

Conform profit.ro, care a prezentat documentul integral al legii, se anunta anumite schimbari demne de luat in seama, avand in vedere ca amenzile si sanctiunile contraventionale prevazute de Codul Muncii sunt tot mai aspre.


Despre ce modificari este vorba in legea dialogului social?

Vom enunta, pe scurt, cele mai importante schimbari care vor avea loc in curand, daca legea dialogului social intra in vigoare:

- va fi necesar un numar de cel putin 3 angajati din aceeasi unitate, pentru a constitui un sindicat ( acum este nevoie de 15)

- angajatorul va avea obligatia de a informa angajatii cu privire la rapoartele situatiilor financiare din anul precedent. Asadar, angajatii au dreptul sa fie la curent cu situatia economica a companiei la care lucreaza. Salariatii pot cere in scris un raport de acest gen, daca angajatorul nu ia initiativa. Angajatii trebuie sa fie informati si consultati cu privire la deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca

- daca nu exista un sindicat, angajatii vor fi reprezentati de persoane alese chiar de acestia, din cadrul colectivului unde lucreaza.

Reprezentantii angajatilor sunt alesi cu votul a cel putin jumatate plus unu din numarul total al angajatilor ( valabil pentru companiile care au cel putin 10 angajati, dar nu au sindicat).

Vor exista cel mult 3 astfel de reprezentanti, care vor fi stabiliti de comun acord cu angajatorul. Mandatul reprezentantilor nu poate fi mai mare de 2 ani. Acesti reprezentanti au dreptul de a participa la elaborarea regulamentului intern, precum si la negocierea contractului colectiv de munca

- proiectul de lege stabileste ca negocierea contractelor colective de munca se negociaza separat pentru unitatile din sistemul bugetar si cele din sistemul privat. In momentul de fata, negocierea colectiva este obligatorie doar la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Proiectul de lege mai propune si ca angajatorul sau organizatia patronala sa initieze negocierea colectiva cu cel putin 60 de zile calendaristice inainte de expirarea contractelor colective de munca.

ATENTIE!

Proiectul de lege propune ca acum ca durata contractului incheiat sa nu fie fi mai mica de 12 luni si mai mare de 48 de luni, cu exceptia situatiei in care contractul colectiv de munca se incheie pe durata realizarii unei lucrari determinate.

Va fi posibila declansarea conflictului colectiv de munca si in situatia in care NU EXISTA contract colectiv de munca la nivel de unitate.

Acestea sunt doar o serie din modificarile propuse de proiectul de lege aflat in pregatire, care va schimba legea dialogului social, conform profit.ro.



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]