Noua lege a Dialogului Social va aduce modificari IMPORTANTE. Obligatii noi pentru angajatori

legea dialogului social 2018obligatii angajatori
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O noua lege a dialogului social se afla in pregatire, asa ca angajatorii, dar si angajatii trebuie sa se astepte la noi modificari importante in ceea ce priveste legislatia muncii.

Conform profit.ro, care a prezentat documentul integral al legii, se anunta anumite schimbari demne de luat in seama, avand in vedere ca amenzile si sanctiunile contraventionale prevazute de Codul Muncii sunt tot mai aspre.


Despre ce modificari este vorba in legea dialogului social?

Vom enunta, pe scurt, cele mai importante schimbari care vor avea loc in curand, daca legea dialogului social intra in vigoare:

- va fi necesar un numar de cel putin 3 angajati din aceeasi unitate, pentru a constitui un sindicat ( acum este nevoie de 15)

- angajatorul va avea obligatia de a informa angajatii cu privire la rapoartele situatiilor financiare din anul precedent. Asadar, angajatii au dreptul sa fie la curent cu situatia economica a companiei la care lucreaza. Salariatii pot cere in scris un raport de acest gen, daca angajatorul nu ia initiativa. Angajatii trebuie sa fie informati si consultati cu privire la deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca

- daca nu exista un sindicat, angajatii vor fi reprezentati de persoane alese chiar de acestia, din cadrul colectivului unde lucreaza.

Reprezentantii angajatilor sunt alesi cu votul a cel putin jumatate plus unu din numarul total al angajatilor ( valabil pentru companiile care au cel putin 10 angajati, dar nu au sindicat).

Vor exista cel mult 3 astfel de reprezentanti, care vor fi stabiliti de comun acord cu angajatorul. Mandatul reprezentantilor nu poate fi mai mare de 2 ani. Acesti reprezentanti au dreptul de a participa la elaborarea regulamentului intern, precum si la negocierea contractului colectiv de munca

- proiectul de lege stabileste ca negocierea contractelor colective de munca se negociaza separat pentru unitatile din sistemul bugetar si cele din sistemul privat. In momentul de fata, negocierea colectiva este obligatorie doar la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 de angajati.

Proiectul de lege mai propune si ca angajatorul sau organizatia patronala sa initieze negocierea colectiva cu cel putin 60 de zile calendaristice inainte de expirarea contractelor colective de munca.

ATENTIE!

Proiectul de lege propune ca acum ca durata contractului incheiat sa nu fie fi mai mica de 12 luni si mai mare de 48 de luni, cu exceptia situatiei in care contractul colectiv de munca se incheie pe durata realizarii unei lucrari determinate.

Va fi posibila declansarea conflictului colectiv de munca si in situatia in care NU EXISTA contract colectiv de munca la nivel de unitate.

Acestea sunt doar o serie din modificarile propuse de proiectul de lege aflat in pregatire, care va schimba legea dialogului social, conform profit.ro.



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea dialogului social 2018obligatii angajatori

Data aparitiei: 05 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noua lege a Dialogului Social va aduce modificari IMPORTANTE. Obligatii noi pentru angajatori Nota: 3.42 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]