Codul muncii a fost modificat radical prin 7 acte normative noi si 24 de decizii!

codul muncii actualizat 2020codul muncii modificari 2020codul muncii actualizat la zi
Codul muncii a fost modificat radical prin 7 acte normative noi si 24 de decizii!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Codul muncii a fost modificat substantial, de mai multe ori, in ultima perioada! Prin Legea nr. 85/2020, precum si prin Legea nr. 55/2020, Decretul nr. 195/2020, Decretul nr. 240/2020, O.U.G. nr. 30/2020, O.U.G. nr. 32/2020 si O.U.G. nr. 70/2020 care au adus schimbari importante legate de Sanctiuni privind munca suplimentara (art. 260 alin. (1) lit. i)), Programe individualizate de munca (art. 118 alin. (1)), Delegarea si detasarea (art. 44), Indemnizatia pentru somaj tehnic (art. 52 alin. (1) lit. c). Au intrat in vigoare reglementari noi legate de munca suplimentara, delegarea si detasarea, somajul tehnic, programul individualizat de munca!
 
 
 
Mai exista insa si altfel de modificari, indirecte, prin anumite decizii ale Curtii Constitutionale sau ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si prin Recurs in Interesul Legii. 
 
Concret, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale mai multe articole din Codul muncii, iar Inalta Curte de Casatie si Justitie a adoptat interpretari – prin recurs in interesul legii – pe care de acum va trebui sa le respectam ca pe niste legi. 
 
Gasiti toate aceste modificari si decizii intr-o lucrare UNICAT in Romania: Codul muncii actualizat! Detalii aici >>
 
 
Un exemplu de modificare directa a Codului muncii:
 
Art. 260 alin. (1) lit. i), modificat prin Legea nr. 85/2020, devine:
 
„Constituie contraventie si se sanctioneaza nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei, pentru fiecare persoana identificata ca prestând munca suplimentara.”
 
Precizare:
Pana acum, textul avea in vedere sanctionarea angajatorului pentru nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei. Modificarea stabileste o sanctiune pentru munca suplimentara cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata.
 
Un exemplu de modificare indirecta a Codului muncii:
 
Potrivit art. 61 lit. c) din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
Problema e urmatoarea: cine este organ competent de expertiza medicala? Cine poate constata inaptitudinea? Unele instante au apreciat ca un aviz de inapt dat de medicul de medicina muncii nu reprezinta decizie a organelor competente de expertiza medicala, iar alte instante, dimpotriva, au apreciat ca medicii de medicina muncii sunt organele competente de expertiza medicala.
 
Prin Decizia ICCJ nr. 7 din 4 aprilie 2016 privind pronuntarea unei hotarari prealabile referitoare la interpretarea dispozitiilor art. 61 lit. c) din Legea nr. 53/2003, s-a stabilit ca medicul de medicina muncii este organ compentent de expertiza medicala. Pana la aparitia Deciziei nr. 7/2016 nu exista o practica unitara a instantelor in aprecierea organelor competente de expertiza medicala pe a caror decizie se putea intemeia concedierea salariatului in temeiul art. 61 lit. c) din Codul muncii, republicat. 
 
 
 
 
Avantaje ale lucrarii "Codul muncii actualizat":
 
Este foarte usor de studiat – tehnoredactarea prietenoasa si aerisita va permite sa ajungeti imediat la capitolul dorit si la articolul vizat.
Faceti o economie importanta de timp. In mai putin de 15 secunde aveti informatia dorita.
Modificarile aduse de Legea nr. 85/2020, Legea nr. 55/2020, Decretul nr. 195/2020, Decretul nr. 240/2020, O.U.G. nr. 30/2020, O.U.G. nr. 32/2020, O.U.G. nr. 70/2020 si de deciziile ICCJ, CCR SI RIL sunt clar evidentiate si pot fi identificate extrem de usor!
 
 


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul muncii actualizat 2020codul muncii modificari 2020codul muncii actualizat la zi

Data aparitiei: 03 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Codul muncii a fost modificat radical prin 7 acte normative noi si 24 de decizii! Nota: 4 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]