Editorial, 20.02.2009 - Gabriela Chirazof
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.
Potrivit dispozitiilor art. 74 lit. c) din Codul muncii, in cazul concedierii colective decizia de concediere a salariatului trebuie sa contina in mod obligatoriu criteriile de stabilire a ordinii de prioritati la concediere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca.
Vorbim astfel de stabilirea criteriilor privind ordinea de prioritate in cazul concedierilor care indeplinesc conditiile impuse de art. 68 din Codul muncii, respectiv daca intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, se concediaza din motive care nu tin de persoana salariatului, un numar de:
- cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
- cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
- cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
In concluzie, ordinea in care se dispune concedierea nu vizeaza concedierea individuala, insa doar daca partenerii la negocierea contractului colectiv de munca nu au inteles sa extinda aplicarea unei ordini de prioritate si in cazul concedierilor individuale, deci a celor care nu insumeaza numarul de angajati prevazut de art. 68 concediati in decursul unei perioade de 30 de zile.
Drept urmare, este posibila varianta aplicarii acelorasi criterii la concediere si in cazul concedierilor individuale prin dispozitii exprese cuprinse in contractele colective de munca.
Astfel, criterii privind ordinea de prioritate la concediere sunt stabilite in art. 81 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, dispozitii care se aplica ambelor forme de concediere, colectiva sau individuala, evident, pentru motive ce nu tin de persoana salariatului.
Atentie!
Nerespectarea criteriilor privind ordinea de prioritate la concediere atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere.
Rentrop & Straton organizeaza, special pentru angajatori, primul seminar online dedicat in exclusivitate concedierii. Seminarul este intitulat Concedierea perfect legala exista! Pentru detalii si inscrieri, click aici.