Intrebat, cu o saptamana in urma, cine va avea ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste forma finala a noului Cod al Muncii, Ioan Botis a raspuns transant: Emil Boc. Vorbele ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale s-au confirmat: contractul colectiv de munca la nivel national a fost scos din document, asa cum dorea premierul.
In ultima varianta a proiectului Codului Muncii, obtinuta de Mediafax, au fost abrogate toate articolele de la 238 la 247, care fac referire la contractele colective de munca. Articolul 238 din Codul Muncii in vigoare prevede ca drepturile salariatilor din contractele individuale nu pot fi inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca: "Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca. La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal".
Si articolul 239, care stabileste ca prevederile contractului colectiv de munca produc efecte pentru toti salariatii, indiferent de data angajarii sau de afilierea lor la o organizatie sindicala, este abrogat in proiectul Codului Muncii.
Potrivit sursei citate, in ultima varianta a proiectului de modificare a Codului Muncii este abrogat si articolul 290, care se refera la procedura de solutionare a conflictelor de munca, reglementata prin lege speciala.
Legis Plus Legislatia Muncii
40 Modele de Regulament Intern
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.