Concediul de odihna in perioada de preaviz vs compensarea CO neefectuat

31 Octombrie 2012
31 Octombrie 2012
Codul munciipreavizdemisia
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Un salariat solicita efectuarea concediului de odihna in perioada de preaviz acordata angajatorului in cazul demisiei. Este obligat angajatorul sa aprobe efectuarea concediului de odihna, sau il compenseaza in bani la data incetarii contractului de munca?

Raspuns: Chiar daca contractul de munca va inceta ca urmare a demisiei salariatului, pana la incetarea raporturilor de munca partile au obligatia sa respecte dispozitiile legale.

Astfel, potrivit art. 8 din Codul muncii, pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca.

Demisia este reglementata de art. 81 din Codul muncii.

Astfel, potrivit art. 81 alin. (4) termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si un poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Potrivit alin. (7) al art. 81 din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Prin urmare, angajatorul are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz ceea ce face posibila incetarea raporturilor de munca prin demisie cu eliminarea termenului de preaviz sau conform intelegerii partilor.

Daca partile convin ca in perioada de preaviz salariatul sa isi efectueze concediul de odihna nimic nu il opreste pe angajator sa aprobe o astfel de cerere insa nu exista o obligatie in acest sens.

Daca partile convin ca salariatul sa lucreze in perioada de preaviz atunci la incetarea contractului de munca angajatorul are obligatia compensarii in bani a concediului de odihna neefectuat (art. 146 alin. (4) din Codul muncii).

In concluzie, in cazul demisiei, angajatorul are 3 optiuni:
1. Inceteaza contractul renuntand la perioada de preaviz, situatie in care compenseaza in bani concediul de odihna neefectuat;
2. Inceteaza contractul la terminarea perioadei de preaviz, situatie in care compenseaza in bani concediul de odihna neefectuat;
3. Acorda salariatului zilele de concediu de odihna neefectuate si le plateste nemaiexistand situatia compensarii acestuia la incetarea CIM.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]